8 - 01 - 2023
بازار سیمان به آرامش رسید
مدیر کل تامین و توزیع کالای وزارت بازرگانی ضمن اعلام قیمت انواع سیمان با نرخ مصوب دولتی از جزییات تمهیدات جدید برای تنظیم بازار سیمان بعد از تغییرات قیمتی جدید خبر داد.
یدالله صادقی گفت: اتفاقی که در بازار در روزهای اخیر رخ داده و برخی افراد سودجو سیمان را به قیمت بالاتر از نرخ مصوب دولتی توزیع کرده یا از عرضه سیمان امتناع کردهاند، سبب شده است تا برخی مصرفکنندگان و واحدهای صنفی با مشکل در تامین مایحتاج خود مواجه شوند در حالی که براساس برآوردها، سیمان به اندازه کافی از سوی کارخانجات تولید شده و با نظارتهای دقیق در بازار عرضه میشود.
تولید ۷۰ میلیونی
مدیر کل تامین و توزیع کالای وزارت بازرگانی با اشاره به تولید ۷۰ میلیون تنی سیمان به مهر افزود: کارخانجات تولیدکننده باید ماهانه بیش از شش میلیون تن سیمان تولید و توزیع کنند که براساس آمار و اطلاعات موجود در وزارتخانههای بازرگانی و صنایع، این میزان در سه ماه اخیر تولید و توزیع شده است.
وی تصریح کرد: مشکلی که هماکنون وجود دارد، ناشی از تغییر مکانیزم قیمتگذاری است چراکه قبل از تغییر در این مکانیزم تقاضاهای کاذبی روانه کارخانجات شده است که البته بعد از مشخص شدن نرخ در حال ریزش هستند اما تغییر قیمت باعث شده این تصور عمومی به وجود آید که سیمان به اندازه کافی نیست و ممکن است کمبود در بازار وجود داشته باشد.
صادقی میزان دقیق تولید سالانه سیمان را ۷۰ میلیون تن خواند و اظهار داشت: برنامه توزیع شش میلیون تن سیمان وجود دارد و هماکنون در تهران حداقل دو برابر سال گذشته توزیع سیمان صورت میگیرد؛ به این معنا که روزانه ۵۵ هزار تن و ماهانه یک میلیون و ۵۵۰ هزار تن سیمان در تهران توزیع میشود؛ بنابراین عرضه به اندازه کافی و قیمتها نیز نرخهای مصوب دولتی است.
کنترل قیمتها
مدیر کل تامین و توزیع کالای وزارت بازرگانی از کنترل قیمتهای سیمان در بازار از سوی سازمانهای بازرگانی و سازمان حمایت خبر داد و گفت: بر این اساس مبادی تولید، حملونقل، توزیع و مصرف کنترل میشود و با عوامل سودجو نیز برخورد خواهد شد.
صادقی اظهار داشت: به کارخانجات تهران نوبت کاری اضافه داده شده است تا با تولید خود تقاضاها را پوشش دهند و از سودجویی و سوءاستفاده ناشی از این تغییر قیمت جلوگیری به عمل آورند.این مقام مسوول در وزارت بازرگانی همچنین از تمامی پیمانکاران و افرادی که جواز ساختمانی دارند نیز درخواست کرد که به تدریج به بازار مراجعه کنند و عجلهای برای خرید سیمان با قیمت کاذب نداشته باشند چراکه سیمان با قیمت مصوب به اندازه کافی وجود دارد و طی روزهای آینده وضعیت بازار در شرایط عادی قرار میگیرد.
وی همچنین اظهار داشت: صادرات سیمان همچون گذشته آزاد است اما اولویت با تامین نیازهای داخلی خواهد بود ضمن اینکه برآوردها نشان میدهد حداکثر ۶۰ میلیون تن مصرف داخلی سیمان و حدود ۱۰ میلیون تن صادرات سیمان است. به گفته وی ظرف روزهای آینده بازار بهتر و ثبات در آن حاکم خواهد بود.
جزییات قیمتهای جدید دولتی
صادقی گفت: براساس قیمتگذاریهای جدید حداکثر قیمت مصرفکننده سیمان تیپ یک فله با لحاظ تمامی هزینهها اعم از مالیات بر ارزشافزوده، عوارض و سود خرده فروشی و عمدهفروشی و نیز هزینه پاکت ۷۴ هزار تومان، سیمان پاکتی تیپ «یک» چهار هزار و ۲۵ تومان، سیمان تیپ «دو» (فله) ۷۵ هزار و ۵۰۰ تومان، سیمان پاکتی تیپ «دو» چهار هزار و ۱۵۰ تومان، سیمان تیپ ۴۲۵/۱ به صورت فله ۷۶ هزار و ۵۰۰ تومان و به صورت پاکتی چهار هزار و ۱۵۰ تومان است.
مدیر کل تامین و توزیع کالای وزارت بازرگانی افزود: همچنین قیمت سیمان تیپ ۵ فله ۷۷ هزار تومان و پاکتی چهار هزار و ۲۰۰ تومان و سیمان تیپ ۵۲۵/۱ به صورت فله ۷۹ هزار تومان و به صورت پاکتی چهار هزار و ۳۰۰ تومان است.وی اظهار داشت: معدل افزایش قیمت در سیمانهای پاکتی ۱۲ درصد افزایش نسبت به قیمت مصرفکننده سال ۸۷ و ۵/۱۳ درصد در سیمان فله افزایش داشته است.
۵/۱۳ میلیون تن مازاد ظرفیت تولید سیمان ایران
از سوی دیگر، نشریه بینالمللی سیمان در تازهترین گزارش خود اعلام کرد که ظرفیت تولید سیمان در ایران در سالجاری میلادی ۱/۱۱ میلیون تن افزایش خواهد یافت.
به گزارش ایسنا، این نشریه ظرفیت اسمی تولید سیمان ایران در سال ۲۰۱۰ میلادی را معادل ۶۶ میلیون در سال اعلام کرد که برآورد میشود این رقم امسال به ۱/۷۷ میلیون برسد. این در حالی است که دیروز با بهرهبرداری از کارخانه سیمان آذرآبادگان خوی ظرفیت تولید سیمان در کشورمان از مرز ۷۲ میلیون تن گذشت. همچنین پیشبینی میشود افزایش ظرفیت تولید سیمان در ایران در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ به ترتیب به ۹/۵ و ۳/۶ میلیون تن در سال برسد. در مجموع برآورد میشود تا سال ۲۰۱۳ میلادی ظرفیت تولید سیمان در ایران به حدود ۳/۸۹ میلیون تن در سال برسد.از سوی دیگر میزان تولید، مصرف و صادرات سیمان ایران در سالجاری میلادی به ترتیب ۶/۶۳، ۸/۵۷ و ۸/۵ میلیون تن برآورد شده است.با این اوصاف ایران در سال جاری میلادی با ۵/۱۳ میلیون تن و در ۲۰۱۲ با ۹/۱۶ میلیون تن در سال اضافه ظرفیت تولید سیمان مواجه خواهد بود. یعنی این ظرفیت تولید خالی خواهد ماند.نشریه بینالمللی سیمان تعداد کارخانههای تولید سیمان در کشورمان را تا پایان سال قبل ۵۹ واحد اعلام کرده و تولید سیمان این واحدها را نیز در سال ۲۰۱۰ معادل ۶۱ میلیون اعلام کرد.ظرفیت خالی تولید سیمان در کارخانههای داخلی در حالی پیشبینی شده که دو کشور همسایه غربی و شرقی ایران یعنی عراق و افغانستان جزو بزرگترین مصرفکنندگان و واردکنندگان سیمان در جهان به شمار میروند و این موضوع بازار بزرگی را برای تولیدکنندگان ایرانی به وجود آورده است. با این وجود پیشبینی میشود رشد صادرات سیمان ایران طی سالهای آینده بسیار اندک خواهد بود.
در همین حال ترکیه همسایه غربی ایران خود را به بزرگترین صادرکننده سیمان در جهان تبدیل کرده و این کشور در سال گذشته میلادی در مجموع ۱۹ میلیون تن سیمان صادر کرد. با توجه به همسایگی هر دو کشور ایران و ترکیه با عراق رقابت این دو همسایه در بازار سیمان عراق داغ بوده و تا این جای کار ترکیه گوی سبقت را از کشورمان ربوده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد