17 - 01 - 2023
هر ایرلاینی نمیتواند تعطیل کند، برود
سمانه برمخشاد- علی نیکزاد بیش از پنج ماه است که علاوه بر مسایل بخش مسکن، موضوعات حوزه راهوترابری را نیز پیگیری میکند و طی این مدت بازدیدهایی را از پروژههای مختلف انجام داده و کلنگ افتتاح چند پروژه را که به زعم خودش جدید نیستند را به زمین کوبیده است.
وی که چندی پیش بر تثبیت اجاره در کل کشور به غیر از تهران، ثبات قیمت زمین و مسکن، تقسیمبندی تهران به ۱۶۰ بلوک تاکید کرده بود در پی سیاست خود در وزارت سابق مسکن و شهرسازی مبنی بر همراه کردن بخش خصوصی برای اجرای پروژهها در حوزه راه نیز از سرمایهگذاران بخش خصوصی دعوت کرده و معتقد است برای کسب موفقیت در این زمینه باید اعتماد بخش خصوصی را جذب کنیم.
وزیر راه و شهرسازی این بار به سوالات مربوط به اقدامات حوزه راهوترابری اینچنین پاسخ داده است:
اعلام کرده بودید که اولویت با اتمام پروژههای نیمهتمام است پس چرا اخیرا اجرای چند پروژه آغاز شده است؟
پروژههایی که کلنگزنی میشوند ردیف اعتباری خودشان را دارند به عنوان مثال راهآهن شهرکرد- مبارکه را کلنگ زدیم که از گذشته دارای مصوبه و ردیف اعتباری بوده است. این پروژه از مبارکه به سفیددشت ۴۴ کیلومتر و از سفیددشت به شهرکرد ۱۷ کیلومتر است اما ما قسمت اول این پروژه را که در حد پولمان بود، آغاز کردهایم یا در مورد کلنگزنی آزادراه پردیس- هراز این پروژه توسط بخش خصوصی اجرا میشود.
در این بخش چه پروژههای دیگری توسط بخش خصوصی اجرا میشود؟
پروژه راهآهن شیراز- لار- جهرم- بندرعباس را با ۱۲۰۰ میلیارد تومان سرمایه کلنگ زدیم که ۸۵ درصد سرمایه آن را بخش خصوصی میآورد. همچنین راهآهن اینچه برون- گرگان از توافقات رییسجمهوری ترکمنستان، قزاقستان و ایران بوده است زیرا این ۸۰ کیلومتر راهآهن سبب میشود به ترکمنستان، قزاقستان، روسیه و چین متصل شویم.
پس این پروژهها، پروژه جدید به حساب نمیآیند؟
مطالعات این پروژهها انجام شده بود و ردیف اعتباری داشتند به عبارت دیگر نیمهتمام بودند اما تاکید داریم که از صفر هیچ پروژهای آغاز نشود.
ایرلاینها خواهان حداقل افزایش ۳۰ درصدی قیمت بلیت هستند پس چرا قیمتها ۱۴ درصد بالا رفت؟
هر ایرلاینی که نمیتواند خودش را با این میزان افزایش تطبیق بدهد، تعطیل کند برود.
اکنون ایرلاینهایی داریم که با یک یا دو فروند هواپیما به کار خود ادامه میدهند و با این شرایط وضعیت بدتری پیدا میکنند؟
آن ایرلاینها که ایرلاین نیستند، سه یا چهار ایرلاین ۸۰ درصد پروازهای کشور را انجام میدهند و در جلسه روزهای یکشنبه که از زمان سرپرستی من برای توسعه بخش هوایی وزارت راه و شهرسازی به طور ثابت برگزار میشود، شرکت میکنند.
بخش هوایی مشکلات مربوط به خودش را دارد که حتما باید به آنها رسیدگی شود، در این راستا رییس سازمان هواپیمایی کشوری، مدیرعامل شرکت فرودگاههای کشور، قائم مقام وزارت راه و شهرسازی، شرکت هواپیمایی هما، ماهان و آسمان حضور دارند و نقطهنظرات سایر ایرلاینها را نیز اعلام میکنند.این میزان افزایش نرخ بلیت هواپیما را خود ایرلاینها پیشنهاد داده بودند و اگر هم درخواستشان بیش از این میزان بود، نمیپذیرفتیم بنابراین اکنون شرکتهای هواپیمایی باید اعلام کنند با این میزان افزایش چه خدماتی را به مردم
ارایه میکنند.
این مساله درست است اما فقط حدود پنج درصد حملونقل کشور از طریق حملونقل هوایی انجام میشود، یعنی حملونقل هوایی نقش چندانی در سبد کالای خانوار ندارد. آیا فکر نمیکنید اگر آزادسازی به صورت کامل انجام شود تا حملونقل هوایی توسعه یافتهتری داشته باشیم، بهتر است؟
ایراد ندارد. اصلا فرض کنید میخواهیم آزادسازی کنیم، از این شرکتها بپرسید با افزایش ۱۴ درصدی چه خدماتی را به مردم ارایه میکنند.
در حوزه مسکن موفقیت بسیاری در جذب سرمایه بخش خصوصی داشتید بهطوری که انبوهسازان را که تا پیش از حضور شما در وزارت مسکن از منتقدان طرح مسکن مهر بودند در اجرای این طرح همراه کردید، آیا در وزارت راه هم چنین اقدامی را انجام میدهید؟
در بنادر، فرودگاه، ناوگان هوایی، آزادراه، راهآهن، ساخت مجتمعهای خدماتی و رفاهی و هر آنچه در وزارت راه و شهرسازی در بخش راه قابل تفویض به بخش خصوصی است، آماده واگذاری هستیم.
آیا بخش خصوصی از این امر استقبال میکند؟
بله، آنها هم قطعا استقبال میکنند اما باید صداقت خودمان را ثابت و بخش خصوصی را باور کرده و روی تعهدات خود ایستادن را با یکی دو قرارداد در عمل ثابت کنیم.
به عنوان مثال در آزادراه تهران- پردیس پس از افتتاح توسط رییسجمهور، بخش خصوصی را صدا زده و گفتیم چند ایراد وجود دارد، آنها را برطرف کنید و سپس در پروژه دیگری با هم مشارکت میکنیم.
پروژه قطار مغناطیسی که سالهاست بحث آن مطرح شده توسط ایرانیها اجرا میشود یا خارجیها؟
هرکسی که پول بیاورد. سرمایهگذار ایرانی میتواند پول بیاورد و از دنیا تکنیک را بگیرد.
ظاهرا پروژه درگیر ارایه تضمین به سرمایهگذار خارجی است؟
پروژه مغناطیسی کردن مسیر تهران- مشهد دست قرارگاه خاتمالانبیاست. اولا شرکت خارجی که نمیخواهد فاینانس کند اما اگر از کشور خارجی کسی متقاضی باشد که فاینانس پروژه را انجام دهد، یقین بدانید بانک مرکزی، دولت جمهوری اسلامی و هیات محترم دولت همکاری کرده و مجوز را از دولت میگیریم و تضمینهای لازم را میدهیم.
برای برقی کردن خطوط ریلی چطور؟ آیا از سرمایهگذار خارجی استفاده میکنید؟
برقیکردن کار خودمان است و در داخل کشور انجام میپذیرد. این اقدام سرعت ۱۶۰ را به ۲۵۰ کیلومتر میرساند و اکنون مدیر عامل راهآهن برقیکردن مسیر تهران – مشهد را آغاز کرده است.
این پروژه چه زمانی کلنگزنی میشود؟
کلنگزنی صورت گرفته و عملیات اجرایی در حال انجام است.
درباره آزادراه تهران- شمال ظاهرا قرار است پروژه از بنیاد مستضعفان گرفته شود و به کنسرسیوم بخش خصوصی داده شود؟
بحث گرفتن از بنیاد مستضعفان نیست. با بنیاد مستضعفان صحبت کردهایم، قطعه یک و ۴ اکنون در حال انجام است به طوریکه از چالوس تا مرزنآباد را به طول ۲۲ کیلومتر در سال ۹۰ تحویل میدهیم و از تهران تا شهرستانک به طول ۳۳ کیلومتر را سال ۹۱ به افتتاح میرسانیم اما برای قطعه ۲ و ۳ با بخش خصوصی که ۷۵ درصد سرمایه میآورد، توافق کردهایم.
مگر قطعه ۲ و ۳ دست بنیاد مستضعفان نبود؟
به صورت مشارکتی بود که زمان قرارداد آن تمام شده است. گفتیم چون کار شروع نشده، بدهیم به بخش خصوصی و دولتی تا دست به دست هم بدهند و این پروژه را به سرانجام برسانند.
منبع: ایسنا
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد