31 - 01 - 2023
دولت بیخیال صادرکنندهها شد
پروانه کُبره – هیچ صادرکنندهای روز ملی صادرات سال ۸۷ را فراموش نخواهد کرد؛ همان روزی که رییسجمهور در جمع صادرکنندگان حضور پیدا کرد و وعده «پرداخت جوایز صادراتی به روز» را علنی نمود.
آن روز صادرکنندگان وقتی با این قول و قرارها مواجه شدند آنقدر کف و سوت زدند که انگار به آرزویشان رسیدهاند چراکه فکر میکردند پرداخت جوایز صادراتی ریسک صادراتی در روزهای سخت تحریم و گرانی را از بین میبرد.
از آن زمان تا به امروز دو سال میگذرد و حال شش روز بیشتر به روز ملی صادرات ۹۰ باقی نمانده، روزی که مسوولانی از بانک مرکزی و ریاستجمهوری تا روسای اتاقهای بازرگانی و وزارت بازرگانی میآیند و هرکدام وعدهای میدهند و با هورا و ایولا مراسم را به ته خط میرسانند بدون اینکه پشتسرشان را هم نگاه کنند. باز روز از نو روزی از نو اما این ماجرا مربوط به سالهای قبل است از قرار معلوم قصه امسال سناریوی جدیدی دارد.
خداحافظی با جوایز صادراتی
در حالی که صادرکنندگان همچنان به امید پرداخت معوقات سالهای گذشته خود هستند از سازمان توسعه تجارت خبرهای جالبی به گوش میرسد.
به گفته معاون بازاریابی و تنظیم روابط سازمان توسعه تجارت خارجی ایران، چون صادرات کشور سال به سال در حال افزایش است! بر همین اساس جوایز صادراتی برای صادرکنندگان به سمت حذف شدن پیش میرود و این یعنی اینکه صادرکنندگان قید چیزی را که هرگز قرار نبود به آن برسند را باید برای همیشه بزنند و این تصمیم در حالی گرفته شده که بسیاری از صادرکنندهها به واسطه جوایز صادراتی وعده داده شده دست به صادرات میزنند اما حالا ورق برگشته و به اعتقاد رضا توفیقی اعمال جوایز صادراتی در سالهای گذشته به خاطر افزایش رغبت در صادرکنندگان بوده و اکنون نیاز به مشوقهای صادراتی احساس نمیشود.
وی افزود: توسعه صادرات کشور استارت خورده و باید اینگونه یارانهها که در دورههای قبل برای ایجاد انگیزه به صادرکنندگان ارایه میشد، حذف شود.
توفیقی تصریح کرد: باید خود بازرگانان و صادرکنندگان در این حوزه فعالیت داشته و برای خارج شدن کشور از صادرات نفتی تلاش کنند.
معاون بازاریابی و تنظیم روابط سازمان توسعه تجارت خارجی ایران همچنین با بیان اینکه امسال با تلاش فعالان، صادرات حجم صادرات غیرنفتی از ۲۰ میلیارد دلار فراتر رفته است، اظهار امیدواری کرد تا با ادامه این روند برنامه صادرات ۴۵ میلیارد دلاری کالا محقق شود.
با اینکه این مقام مسوول به آینده صادرات ۴۵ میلیارد دلاری امیدوار است به نظر میرسد این اتفاق با حذف جوایز صادراتی سخت تحقق یابد چراکه در حال حاضر صادرکنندگان با مشکلات عدیدهای دستوپنجه نرم میکنند. انواع بحران، تشدید تحریمها و انقلاب کشورهای خاورمیانه مشکلاتی را در صادرات ایجاد کرده است، گذشته از آن هدفمندی یارانهها و تاثیر آن در قیمت تمام شده صادرکنندهها را با چالش جدیدی روبهرو کرده به طوری که مشتریان خود را پشتسر هم از دست میدهند.
مشکلات بانکی نیز از دیگر مشکلات صادرات است و بانک مرکزی نیز از انجام وعدههای خود مبنی بر ارایه تسهیلات به صادرکنندهها طفره میرود با این اوصاف صادرات کشور همانند بیماری است که به امید معجزه زنده مانده است امیدی که با حذف جوایز صادراتی به یاس تبدیل خواهد شد و معلوم نیست چه بلایی سر این بیمار خواهد آمد.
بسیاری از صادرکنندهها معتقدند اگر دولت فکر جوایز صادراتی را از سر بیرون کند آنها هم فکر صادرات را از سر بیرون خواهند کرد. در این برهه کارشناسان افزایش صادرات غیرنفتی در شش ماهه اول سال را به دلیل افزایش نرخ ارز میدانند و نه افزایش وزنی صادرات. به گفته آنها این افزایش مقطعی و حبابی خواهد بود و دولت باید فکری اساسی برای حل این مساله کند.
بازی با صادر کننده
دولت حدود ۴۰۰ میلیارد تومان به صادرکنندگان بدهکار است و به جای پرداخت طلب خود تصمیم گرفته صورت مساله را با حذف جوایز صادراتی پاک کند. اگرچه در بودجه ۹۰ برای پرداخت طلب دولت به صادرکنندگان حرف و حدیثهای زیادی در بین مجلس به پا شد اما رییسجمهور قول داد به وعدهای که دو سال پیش داد عمل کند حالا باید صبر کرد و دید در روز ملی صادرات مسوولان چگونه میخواهند با صادرکنندهها مواجه شوند.
اما موضوع پرداخت جوایز صادراتی برای تامین بخشی از نیاز صادرکنندگان تنها بخشی از وعدههایی بود که به آنها ارایه شد. تدوین بسته حمایت از صادرکنندگان در جریان قانون هدفمندی یارانهها، سهم ۱۰ درصدی صادرات از کل تسهیلات بانکی، عملیاتی شدن هجینگ ارزی به ریالی و ارایه کمک بلاعوض به صادرات نیز وعدههایی بود که در این چند سال صادرکنندگان را بازی داد به هر حال صادرکنندگان منتظرند، ببینند که آیا امسال مسوولان در روز ملی صادرات چیزی برای گفتن دارند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد