5 - 12 - 2023
وعده تکراری آقای وزیر
چراغ سبز دوباره برای آزاد شدن واردات لوازم خانگی
گروه بازرگانی- وزیر صنعت، معدن و تجارت در جدیدترین اظهاراتش از امضای تفاهمنامه تجارت آزاد با اوراسیا در آینده نزدیک سخن گفت؛ تفاهمنامهای که باید پاییز سال گذشته (۱۴۰۱) امضا میشد. ۵ سال قبل بود که تفاهمنامه تجارت ترجیحی ایران با اوراسیا امضا شد؛ تفاهمنامهای که طبق دادههای وزارت صنعت، معدن و تجارت منجر به رشد دو برابری مبادلات تجاری ایران با منطقه اوراسیا شد و قرار بود پس از یک دوره تبدیل به تفاهمنامه تجارت آزاد شود. اوایل سال گذشته مقامهای وزارت صمت اعلام کردند در مورد جزئیات تفاهمنامه تجارت آزاد ایران و کشورهای عضو اوراسیا به تفاهم رسیدهاند و تا پایان پاییز ۱۴۰۱ این تفاهمنامه امضا میشود، اما هنوز این تفاهمنامه امضا نشده است.
به گفته یک مقام آگاه، هنوز ایران و اوراسیا بر سر لیست کالاها به توافق نرسیدهاند. با این حال عباس علیآبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت(صمت) در جدیدترین اظهاراتش دوباره از امضای تفاهمنامه تجارت آزاد با اوراسیا در آینده نزدیک سخن گفت. علیآبادی که در مراسم افتتاحیه نمایشگاه اوراسیا سخن میگفت، پیشبینی کرد با امضای تفاهمنامه تجارت آزاد با اوراسیا در آینده نزدیک و دسترسی به بازار ۱۸۰ میلیون نفری این منطقه، شاهد افزایش سطح همکاریهای تجاری باشیم.
وزیر صمت همچنین با اشاره به لزوم پیگیری مذاکرات انجامشده در خصوص رفع موانع از جمله لغو روادید تجاری، رفع موانع نقلوانتقالات مالی و به ویژه ایجاد سازوکار تهاتر و استفاده از ارزهای ملی کشورها، گفت: برگزاری چنین نمایشگاهی زمینه همکاری بیشتر بین تجار را فراهم میکند.
او در بخشی دیگر از اظهاراتش با اشاره به اینکه قوانین سرمایهگذاری در ایران، مشوقها و معافیتهای بسیاری را برای سرمایهگذاران بهویژه در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در نظر گرفته، تصریح کرد: شرکتهای خارجی میتوانند در پروژههای مختلف صنعتی، معدنی، عمرانی، نفت و گاز و پتروشیمی سرمایهگذاری یا به صورت مشترک همکاری کنند.
عباس علیآبادی در آیین افتتاحیه دومین نمایشگاه اختصاصی اوراسیا اظهار کرد: عرصه نمایشگاه زمینه تعامل ارزشمندی برای صاحبان بنگاههای اقتصادی به وجود میآورد تا شاهد رونق، توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی و اجرای پروژههای مشترک سرمایهگذاری باشیم.
وی افزود: از سال ۲۰۱۹ با امضای توافق همکاری تجارت ترجیحی با اتحادیه اقتصادی اوراسیا تبادلات تجاری با این منطقه بیش از پیش گسترش یافت و شاهد رشد ۲ برابری تجارت با کشورهای عضو بودیم. وی خاطرنشان کرد: ایران با جمعیتی بیش از ۸۵ میلیون نفر و در اختیار داشتن منابع کمنظیر انرژی، معادن، ظرفیتهای فراوان صنایع مختلف، خدمات فنی و مهندسی با فناوری بالا و دانشبنیان، موقعیت ژئوپلیتیکی در منطقه، دسترسی به شبکههای مواصلاتی ریلی، جادهای و خطوط حملونقل بینالمللی دریایی و دسترسی به شاهراههای فعال و لجستیک بینالملی، نقش کلیدی در منطقه دارد.
علیآبادی با بیان اینکه در دومین نمایشگاه اختصاصی اوراسیا شاهد ارائه بخشی از توانمندیهای شرکتهای ایرانی در حوزه صنعت، معدن و کشاورزی هستیم، تصریح کرد: قوانین سرمایهگذاری در ایران، مشوقها و معافیتهای بسیاری را برای سرمایهگذاران بهویژه در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در نظر گرفته است و شرکتهای خارجی میتوانند در بخشهای مختلف صنعتی، معدنی، عمرانی پتروشیمی، علمی و فناوری و نفتی سرمایهگذاری یا به صورت مشترک با شرکتهای ایرانی همکاری کنند.
وزیر صمت با بیان اینکه جایگاه بخش خصوصی در توسعه همکاریهای کشورها بسیار مهم است، تاکید کرد: در این راستا فعالیت هر چه بیشتر اتاقهای مشترک، ایجاد مراکز تجاری و مشارکت در نمایشگاه میتواند به ارتباط کشورها کمک شایانی کند.
وی تصریح کرد: پیگیری مذاکرات انجامشده درباره ضرورت رفع مشکلات توسعه تجارت کشورها در منطقه اوراسیا از جمله لغو روادید تجاری، حل مشکلات حملونقلی، برقراری خطوط ارتباطی برای شرکتها، رفع موانع مربوط به نقلوانتقالات مالی و بانکی بهویژه ایجاد سازوکار تهاتر و استفاده از ارزهای ملی کشورها و تامین استانداردهای طرفین با جدیت بیشتری انجام شود. علیآبادی گفت: انتظار میرود برگزاری این نمایشگاه و حضور در میزگردها، زمینه معرفی توانمندی کشورها در زمینههای صنعتی، تجاری و اقتصادی و امکان تبادل نظر تجار و بازرگانان را فراهم کند.
شرایط برای استفاده از ظرفیتهای تجاری
رییس سازمان توسعه تجارت در نمایشگاه اوراسیا که دیروز آغاز به کار کرد و تا ۱۶ آذر نیز ادامه دارد گفت: راهبرد اصلی دولت ایران توسعه موافقتنامههای دو یا چندجانبه اقتصادی و تجاری با کشورهای همسو است و انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا از سال ۱۴۰۰ در دستور کار قرار دارد. بنابراین این نمایشگاه فرصتی را برای آشنایی تجار از ظرفیتهای تجاری فراهم میکند.
مهدی ضیغمی با تاکید بر اینکه این نمایشگاه تجلیگر همکاری کشورها در چارچوب پیمانهای منطقهای است، گفت: در این نمایشگاه فعالان اقتصادی در حوزههای مختلف صنعتی، کشاورزی، معدنی، مواد غذایی، انرژی، نفت و گاز و امور بانکی و سرمایهگذاری حضور دارند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری کشورها نیازمند حل برخی مشکلات زیرساختی است، در نظر داریم در جریان برگزاری دومین نمایشگاه بینالمللی اوراسیا، میزگردهای تخصصی در حوزههای گمرک، حملونقل، بانک، بیمه، انرژی، سرمایهگذاری، ظرفیتهای مناطق آزاد و نشستهای تجاری دوجانبه برگزار شود. او اظهار امیدواری کرد با حضور علاقهمندان در این میزگردها و شکلگیری گفتوگوهای سازنده شاهد نتایج خوبی در جهت حل دستیابی به اهداف تجاری باشیم.
چراغ سبز وزیر صمت به واردات لوازم خانگی
وزیر صمت موافقت خود را برای چندمینبار در مورد واردات لوازم خانگی رسما اعلام کرد. زمزمههای واردات لوازم خانگی در ماههای اخیر، تبدیل به اظهارات رسمی مقامات دولتی و نمایندگان مجلس در هفتههای اخیر شده است. ۳۷ روز پیش بود که وزیر صمت اعلام کرد واردات لوازم خانگی با شرط و شروط آزاد میشود. ۱۹ روز پیش هم مجلس به موضوع رفع ممنوعیت واردات لوازم خانگی وارد شد.
۲۴ آبانماه بود که بهزاد رحیمی رییس کمیته لوازم خانگی مجلس از ورود مجلس به موضوع آزادسازی واردات لوازم خانگی خبر داد. به گفته رحیمی، آزادسازی واردات لوازم خانگی با هدف لطمه زدن به تولیدکنندگان نیست و مانند آزادی واردات خودرو به صورت مشروط انجام خواهد شد.
او با انتقاد از عملکرد تولیدکنندگان مطرح و صاحبنام لوازم خانگی در مدت زمان ممنوعیت واردات لوازم خانگی، گفت: تولیدکنندگان اینطور ثابت کردند که بیشتر درپی کسب سود بالاتر و افزایش قیمت هستند تا کسب رضایت مصرفکنندگان و چون رقابت را احساس نمیکنند، رغبتی به افزایش کیفیت هم ندارند. دیروز دوباره وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت) درباره واردات لوازم خانگی گفت: به نظر من در حال حاضر نباید محدودیتی برای واردات وجود داشته باشد که البته این موضوع نیازمند زمینههایی است و باید به سمت بازارسازی و ایجاد بازار رقابتی کامل حرکت کنیم.
او افزود: وقتی ناترازی در ابعاد کیفی، کمی و تنوع برطرف میشود، دلیلی برای محدودیت واردات وجود ندارد. محدودیت واردات معمولا برای فراهم کردن فرصت برای تولیدکنندگان داخلی اعمال میشود. در بازار رقابتی کامل نیازی به اعمال محدودیتهای فیزیکی وجود ندارد.
حضور ۲۰۰ هیات تجاری خارجی در دومین نمایشگاه اوراسیا
طبق اعلام مدیر دومین نمایشگاه اوراسیا، در دومین نمایشگاه اوراسیا ۲۰۰ هیات تجاری از ۱۴ کشور خارجی امروز برای امضای توافقنامه و تفاهمنامههای تجاری حضور پیدا خواهند کرد.
علی جعفری در این خصوص گفت: نمایشگاه بینالمللی کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در تهران فرصتی مناسب برای گردهمایی و معرفی قابلیتها، ارتقای ظرفیتهای رقابتپذیری صنعتی و تجاری است. وی افزود: برندسازی و معرفی نام و اعتبار محصولات تولیدی ایران به فعالان صنعتی و اقتصادی کشورهای عضو اوراسیا از دیگر مزایای این نمایشگاه به شمار میرود.
جعفری عنوان کرد: برای ایجاد یک زنجیره مناسب از تولید تا صادرات، ضرورت دارد به نیازهای متنوع منطقهای و بینالمللی در استقبال از محصولات تولیدی توجه ویژهای شود و یکی از عوامل کاملا موثر در کاهش آثار تحریمها ایجاد ظرفیتهای پایدار صادراتی در کشورهای دوست و همکار است.
مدیر دومین نمایشگاه اوراسیا گفت: این نمایشگاه با حضور ایران، روسیه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان در بالاترین سطح تجاری و اقتصادی و با حضور مقامات بخشهای دولتی و خصوصی ایران و کشورهای عضو برگزار میشود. وی تاکید کرد: نشستهای تخصصی و BPB و ارائه کلیه خدمات، مشاورههای تجاری به مدت یکسال ویژه شرکتکنندگان از مهمترین ویژگیهای عملیاتی این نمایشگاه است و سازمان توسعه و تجارت ایران از کشورهای قطر، عمان، ترکیه هندوستان، عراق، لبنان، سوریه و افغانستان نیز برای حضور در این نمایشگاه دعوت کرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد