7 - 12 - 2023
سبقت در گرانی
انجمن جوجه یکروزه به تولیدکنندگان نسبت به گرانفروشی هشدار داد
گروه بازرگانی- این روزها اقلام مصرفی و کالاهای اساسی گوی سبقت را در گرانی از هم ربودهاند و یکی پس از دیگری وارد میدان میشوند و عرضاندام میکنند. هنوز یک روز از اعلام افزایش سرسامآور قیمت تن ماهی در بازار نگذشته که این بار مرغ و تخممرغ در رقابتی تنگاتنگ عرصه را بر مردم تنگ کردهاند. تا جایی که انجمن جوجه یکروزه به تولیدکنندگان هشدار داد گرانفروشی نکنند. این انجمن با صدور اطلاعیهای به تولیدکنندگان اعلام کرد که نسبت به رعایت قیمت متعادل در بازار توجه جدی به عمل آورند.
بررسیهای میدانی نشان میدهد برخی فروشگاههای تهران خارج از قیمت مصوب مرغ تازه زنده و منجمد را عرضه میکنند. قیمت مرغ در فروشگاههای آنلاین یا فروشگاههای عرضه مستقیم آن قیمت مرغ را بین ۸۰ هزار تومان تا ۱۶۹ هزار تومان عرضه میکنند. قیمت مصوب این محصول که از ابتدای بهار مشخص شده بود ۷۶ هزار و ۵۰۰ تومان است. همین نرخ هم در میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران عرضه میشود.
این روزها از گوشه و کنار کشور زمزمه افزایش قیمت مرغ به گوش میرسد، برهمین اساس هم چندی پیش یکی از نمایندگان مجلس نسبت به افزایش قیمت مرغ به وزیر جهاد کشاورزی تذکر داده بود. قیمت مرغ در بازار مازندران در حالی از یک هفته گذشته با روند صعودی از مرز صد هزار تومان عبور کرده که به گفته حسنزاده مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کمبودی در تولید و عرضه وجود ندارد. وی که عضو هیاتمدیره اتحادیه مرغداران گوشتی کشور است، افزایش بیرویه قیمت مرغ را خودسرانه توصیف کرد و گفت به نظر میرسد به دلیل پایین بودن قدرت خرید مردم و کاهش مصرف، بعضی از مرغداران و فروشندگان مرغهای آماده طبخ را در بازار به صورت خودسرانه با هدف جبران هزینهها و درآمد، قیمت مرغ را افزایش دادهاند. وی در ادامه هشدار داد اگر تامین به موقع نهادهها انجام نشود، قیمت مرغ به صورت رسمی از مبداء تولید در مرغداریها افزایش چشمگیری خواهد یافت.
ایلام نیز از این قاعده مستثنا نیست و گفته میشود با وجود جوجهریزی متعدد در مرغداریهای استان نابسامانی بازار مرغ افزایش یابد و میزان عرضه در مراکز توزیع مرغ کشتار روز پاسخگوی نیاز مردم نیست. با وجود این در روزهای اخیر اگر چه مسوولان مربوطه مدعی عدم کمبود و توزیع ۵۰ تن مرغ تنظیم بازاری هستند، اما در شهر ایلام علاوه بر مشاهده صفهای خرید مرغ به سختی و به ندرت میتوان مرغ کشتار روز را در مراکز توزیع و فروشگاهها پیدا کرد.
با وجود نبود کمبود جوجه و عرضه مرغ زنده، بررسیهای میدانی نشان میدهد قیمت مرغ در فروشگاههای زنجیرهای حداکثر ۸۷ هزار تومان است، اما همین مرغ در بیشتر مغازهها تا یک صد هزار تومان عرضه میشود.
از طرفی در حالی که در نیمه دوم سال و روزهای افزایش تقاضا برای تخممرغ هستیم، از قضا در همین روزها قیمت این ماده غذایی پرمصرف همراه با دیگر مواد غذایی حاوی پروتئین گوشتی از قبیل انواع گوشت قرمز و سفید و لبنیات سیر افزایشی پیدا کرده است. در حال حاضر قیمت هر عدد تخممرغ از ۵۰۰۰ هزار تومان عبور کرده است.
گرانفروشی نکنید
چرا مرغ در بازار آزاد گرانتر است؟ فروشندگان میگویند قیمت مرغ درب کشتارگاه گران است و به قیمت مصوب مرغ به آنها داده نمیشود و برای همین مجبور هستند مرغ را خارج از این قیمت عرضه کنند، چراکه ضرر خواهند کرد؛ موضوعی که اخیرا انجمن جوجه یکروزه نسبت به آن واکنش نشان داده است. این انجمن با صدور اطلاعیهای برای تولیدکنندگان این بخش درباره گرانفروشی جوجه یکروزه و ورود دستگاههای نظارتی به این موضوع و احتمال واردات برای تعدیل بازار هشدار داد.
در اطلاعیه انجمن جوجه یکروزه آمده است: با توجه به گزارشهایی درباره نوسان (افزایش قیمت) در قیمت جوجه یکروزه، نسبت به رعایت قیمت متعادل آن توجه جدی بهعمل آید. این انجمن تاکید میکند: هرگونه بیتوجهی در خصوص عرضه جوجه یکروزه بهقیمت غیرمتعارف ورود دستگاههای نظارتی و پاسخگویی واحد مرغ مادر را بهدنبال خواهد داشت. انجمن جوجه یکروزه میافزاید: در عرضه جوجه یکروزه با قیمت متعادل تا سطح مصرفکننده نهایی (واحدهای مرغ گوشتی) توجه ویژه داشته باشید.
کمبود نهاده بلای جان بازار مرغ و تخممرغ
به گفته رییس هیاتمدیره اتحادیه مرغداران، هر گرانی که در بازار تخممرغ و مرغ اتفاق افتاده برآمده از کمبود نهاده است، در چند ماه گذشته مجموع نهادهها به طور متوسط ۱۸ درصد افزایش قیمت داشته است. علاوه بر نهاده در این مدت کرایه حمل نیز ۳۰ درصد بالا رفته است.
ناصر نبیپور رییس هیاتمدیره اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار درباره این افزایش قیمت تخممرغ گفت: قرار بر این بود که هرگاه نرخ نهادههای تولید تا هفت درصد افزایش پیدا کند، قیمت محصولات صنایع مصرفکننده این نهادهها هم بالا رود و دولت متعهد شد در صورت افزایش هفت درصدی قیمت نهادهها به امر تعدیل قیمت آنها ورود کند. با این حال تاکنون اتفاقی در این مورد روی نداده در حالی که تنها قیمت سویا در حدود سه ماهه گذشته ۲۴ درصد افزایش داشته است.
وی افزود: سه ماه پیش سویا ۱۶۳۰۰ تومان در هر کیلو قیمت داشت و الان قیمت آن به ۲۱۰۰۰ تومان رسیده و گاه مرغدار مجبور است این نهاده را با قیمت ۳۶۰۰۰ تومان نیز تامین کند. در میان نهادهها تنها قیمت ذرت است که افزایش نداشته است.
نبیپور ادامه داد: از حدود سه ماه پیش تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی به واردات ریزمغذیها حذف شد و ارز ۳۷۵۰۰ تومانی به واردات آن اختصاص پیدا کرد.
رییس هیاتمدیره اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار تصریح کرد: هر گرانی که در بازار تخممرغ و مرغ اتفاق افتاده برآمده از کمبود نهاده است، در چند ماهه گذشته مجموع نهادهها به طور متوسط ۱۸ درصد افزایش قیمت داشته است. علاوه بر نهاده در این مدت کرایه حمل نیز ۳۰ درصد بالا رفته است.
به گفته نبیپور در پی افزایش قیمت اقلام یادشده تولید هر کیلو تخممرغ برای مرغدار بیشتر از ۵۴ هزار تومان هزینه برمیدارد. وی همچنین به تاثیر سوءمدیریتها در تولید تخممرغ اشاره کرد و گفت: در سال گذشته آقای مخبر معاون اول رییسجمهوری دستور دادند کنجاله سویا به صورت آماده وارد نشود و به جای آن دانه روغنی وارد شود، این اتفاق انجام شد، اما کارخانههای داخلی توان تولید کنجاله را از دانههای روغنی نداشتند و در نتیجه مرغداران با کمبود کنجاله مواجه شدند.
نبیپور خاطرنشان کرد: دولت خود میداند که تولیدکنندگان تخممرغ با ضرردهی تولید را پیش میبرند، اما در همین حال با مشکل کمبود ارز مورد نیاز برای تامین نهادهها روبهرو است.
واردات تن ماهی مقرونبهصرفهتر است
باتوجه به افزایش افسارگسیخته قیمت تن ماهی در بازار، رییس سندیکای صنایع کنسرو ایران گفت: در حال حاضر ماهی تن وارداتی باکیفیت بهتر، نسبت به ماهی صید داخل، ارزانتر به دست تولیدکنندگان کنسرو ماهی تن میرسد. رییس سندیکای صنایع کنسرو ایران گفت: در حال حاضر ماهی تن وارداتی باکیفیت بهتر، نسبت به ماهی صید داخل، ارزانتر به دست تولیدکنندگان کنسرو ماهی تن میرسد.
قیمت کنسرو ماهی تن که از سال گذشته سیر صعودی گرفته است در هفتههای اخیر بار دیگر گران شد و نرخ آن بسته به اینکه با چه برندی عرضه شود تا ۱۰۰ هزار تومان در هر قوطی نیز پیش رفته است. مسعود بختیاری افزایش بیش از سه برابری قیمت ماهی تن صید داخل را تایید کرد و افزود: ماهی تن صید داخل ۸۰ درصد قیمت تمامشده کنسرو ماهی تن را تشکیل میدهد و بنابراین گرانی آن به جهش قیمت کنسرو انجامیده است.
وی افزود: جهش قیمت ماهی تن در یکسال گذشته در حالی اتفاق افتاده که شناورهای صید ماهی سوخت یارانهای دریافت میکنند، البته به یقین جامعه صیادی هم مشکلات خود را دارد، اما به هر حال اینکه قیمت ماهی تن صید داخل بیش از ۱۵۰ هزار تومان شده از وجود مشکلی حکایت میکند؛ قیمت این ماهی باید زیر ۱۰۰ هزار تومان باشد. بختیاری تصریح کرد: وقتی به صیادان سوخت یارانهای داده میشود، باید بر عملکرد آنها نظارت شود. علاوه بر این جامعه صیادی از طریق محدودسازی واردات ماهی تن هم حمایت میشود.
رییس سندیکای صنایع کنسرو ایران در ادامه بر لزوم کاهش قیمت ماهی تن تاکید کرد و گفت: باید بررسی شود قیمت واقعی هر کیلو ماهی تن صید داخل چقدر است و این کار برعهده سازمانهایی است که وظیفه ذاتی آنها احصای قیمت تمامشده است، به طور مثال سازمان حمایت از مصرفکننده این وظیفه را برعهده دارد.
وی اظهار کرد: سندیکای صنایع کنسرو ایران به دفعات از طریق سازمان شیلات ایران به ویژه معاونت صید این سازمان و همچنین سازمان حمایت از مصرفکنندگان پیگیر شده که قیمت تمامشده هر کیلوگرم از ماهی صید داخل تعیین و تعریف شود تا روشن شود ماهی تن صید داخل چقدر گرانتر از ارزش واقعی آن به کارخانههای تولید کنسرو ماهی عرضه میشود. در همین حال هیچ نهادی در کشور آمار دقیق و مطمئنی از میزان ماهی تن صید داخل اعلام نمیکند.
بختیاری تصریح کرد: در حال حاضر قیمت ماهی تن وارداتی که کیفیت بهتری هم نسبت به ماهی صید داخل دارد، ارزانتر از ماهی صید داخل برای تولیدکنندگان کنسرو ماهی تن تمام میشود.
رییس سندیکای صنایع کنسرو ایران در پاسخ به این پرسش که افزایش چشمگیر قیمت ماهی چند کسبوکار فعال در تولید کنسرو ماهی را متضرر کرده است، اظهار کرد: بیش از ۱۰۰ مجوز راهاندازی کارخانه تولید کنسرو ماهی تن در کشور اعطا شده که البته نیمی از تعداد مجوزها، واحد تولیدی در کشور فعال است. با این حال در پی گرانی قیمت ماهی این ۵۰ واحد هم با کمتر از ظرفیت واقعی کار میکنند و حتی شماری از برندها از بازار حذف شدهاند.
وی خبر داد: صید ماهی از ۲۰ روز گذشته با توجه به اینکه فصل صید آغاز شده رونق گرفته است. البته امسال فصل صید هم با یک ماه تاخیر آغاز شد و امیدواریم این اتفاق جانی دوباره به صنعت تولید کنسرو ماهی تن بدهد.
بختیاری افزود: موضوع دیگری که امید به بهبود اوضاع این صنعت را افزایش میدهد این است که وزارت بهداشت در مکاتبه با وزارت اقتصاد و امور دارایی خواهان معافیت صنعت کنسرو ماهی از پرداخت مالیات ارزشافزوده است، در صورتی که وزارت اقتصاد به این درخواست پاسخ مثبت دهد قیمت کنسرو ماهی تن ۱۰ هزار تومان کاهش پیدا میکند.
گرانی مستمر ماهی
محمد مختاریانی نایبرییس سندیکای صنایع کنسروسازی ایران آنچه موجب این گرانی مستمر شده است را توضیح داد و گفت: چیزی که بیش از هر عامل دیگری بر قیمت کنسرو ماهیتن تاثیر میگذارد، قیمت خود ماهی است. سال گذشته در همین فصل هر کیلو ماهی صید داخل ۵۲ هزار تومان قیمت داشت، در حالی که الان قیمت آن به حدود ۱۵۴ هزار تومان رسیده و حدود سه برابر شده است.
مختاریانی گفت: سال گذشته به واردات ماهی ارز ۲۸۵۰۰ تومانی اختصاص پیدا میکرد که این امتیاز هم در ماههای آخر سال پیش حذف شد، حتی واردات قوطی کنسرو هم مشمول دریافت ارز ۲۸۵۰۰ تومانی بود، اما الان واردات قوطی با ارز تالار دوم که حدود ۴۲۰۰۰ تومان قیمت دارد انجام میشود. مجموع این عوامل به افزایش پلکانی قیمت کنسرو ماهی تن انجامیده و در همین حال مکاتبات سندیکا با شیلات و تعزیرات نیز در توقف این جریان صعودی تاثیر نداشته است. در این میان، بازنده اصلی این داستان تولیدکنندگان هستند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد