9 - 04 - 2024
گزارش عشقی از عملکرد ۲/۵ساله و برنامههای آینده
رییس سازمان بورس با اعلام اقدامات ۵/۲ساله ازجمله صدور بیش از ۶۱میلیون کد سهامداری، راهاندازی بازارهای جدید و آمار عرضههای اولیه از برنامههای مهم طی سال جاری خبر داد. به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، مجید عشقی در خصوص اقدامات ۵/۲ساله گذشته و برنامههای پیش رو به ایسنا اعلام کرد: در این دوره پس از نوساناتی که طی سالهای گذشته بر بازار حاکم شده بود همه تلاش به کار گرفته شد تا برنامهها به سمت ایجاد تعادل در معاملات، کاهش ضرر و زیانهای احتمالی سرمایهگذاران و بازگشت اعتماد ازدسترفته آنها پیش برده شود. در این راستا برای راهاندازی ابزارهای جدید و ایجاد توسعه از طریق تقویت نظام نظارتی هوشمند، افزایش شفافیت و ارتقای نظام حاکمیت شرکتی اقدام شد. طبق آخرین آمارها ۸۵۶ شرکت و بیش از هزار نهاد مالی با نظارت سازمان بورس در حال فعالیت هستند. تا پایان مهر ۱۴۰۲ بیش از ۶۱ میلیون کد سهامداری صادر شده که از این تعداد ۴۱میلیون سهامدار فعال هستند. سازمان به منظور ایجاد کسب بازدهی مناسب سهامداران تازهوارد از بورس راه را برای ورود سرمایههای خرد از طریق صندوقهای سرمایه هموارتر کرد. آبان سال ۱۴۰۱ بیمه سبد سهام سهامداران حقیقی که ارزش پرتفوی آنها تا سقف ۱۰۰میلیون تومان بود در دستور کار قرار گرفت. این اقدام ضمن جلوگیری از روند نزولی شاخص زمینه بازگشت آرامش را فراهم کرد و بیش از نیم میلیون سهامدار از این طرح استقبال کردند.
اقداماتی برای بهبود وضعیت بازار سرمایه
نمایش رایگان عمق مظنه برای همه سهامداران به صورت رایگان برای اولین بار، کاهش صفهای معاملاتی، افزایش دامنه نوسان تا هفت درصد، افزایش نقدشوندگی با حذف حجم مبنا از دیگر اقدامات برای بهبود بخشیدن به وضعیت بازار سرمایه بود.
پرداخت سود از طریق سامانه سجام
هیاتمدیره سازمان بورس بهمن ۱۴۰۱ اقدام به تصویب الزام پرداخت کامل سود به صاحبان سهام حداکثر تا چهار ماه پس از تصمیم مجمع عمومی کرد. پیگیریهای مستمر باعث شد سود انباشته سهامداران بدون مراجعه به بانک از طریق سجام به حساب آنها پرداخت شود که این روند پرداختها همچنان ادامه دارد.
توسعه خدمات و ابزارهای سرمایهگذاری
اقدامات دیگری مانند راهاندازی سامانه توثیق الکترونیکی سهام، الکترونیکی شدن صدور گواهی حقتقدم، سامانه یکپارچه صدور مجوز نهادهای مالی، ارتقای شفافیت و سهولت در صدور مجوزها و صدور الکترونیکی گواهی تمکن مالی با هدف توسعه خدمات و ابزارهای سرمایهگذاری در دستور کار قرار گرفت.
صدور صدها مجوز فعالیت صندوق و نهاد مالی
با شکسته شدن فضای انحصاری صدور مجوزها طی ۲ سال گذشته علاوه بر صدور مجوز کارگزاریهای جدید برای صدور صدها مجوز فعالیت صندوق و نهاد مالی اقدام شد. راهاندازی معاملات گواهی سپرده شمش طلا در بورس کالا باعث شد فرصت بسیار مناسبی برای ورود سرمایههای اندک مردم به بازار طلا به صورت کاملا شفاف فراهم شود.
حمایت از سرمایهگذاران در بخش انرژی
بورس انرژی خرداد ۱۴۰۲ به منظور کمک به رشد این حوزه اقدام به راهاندازی تالار برق سبز کرد تا مصرفکنندگان صنعتی کمتر تحت تاثیر قطعی برق قرار گیرند. منافع حاصل از راهاندازی تالار سبز در نخستین سال راهاندازی به بیش از ۵/۲هزار میلیارد تومان رسید. قرارداد آتی در بورس انرژی از اسفند سال ۱۴۰۰ راهاندازی شد. ایجاد مرجعیت و شاخص قیمت نفت خام در منطقه خاورمیانه و قاره آسیا، امکان پوشش ریسکپذیری نوسانات قیمت و سرمایهگذاری اهرمی به عنوان اهداف مهم این بازار تلقی میشود.
راهاندازی بازارهای جدید در بورس و فرابورس
بازار آتی تکسهم با هدف کمک به دوطرفه شدن بازار سرمایه، پوشش ریسک سرمایهگذاران و پاسخگویی به خواسته فعالان بازار سرمایه مبنی بر تکمیل بازار مشتقات راهاندازی شد. بازار توافقی به منظور نظمبخشی به شرکتهای فهرست شده در بازار پایه ایجاد شد که فاقد دامنه نوسان و حجم مبنا بوده و معاملات آنها به صورت بلوک و عمده و از طریق ایستگاه معاملاتی کارگزاریها انجام میشود.بازار نوآفرین هم به منظور تامین مالی و با تمرکز بر پذیرش شرکتهای دانشبنیان و استارتآپی راهاندازی شد و مختص شرکتهایی است که ریسک بالاتری دارند.
ابلاغ دستورالعمل جدید حاکمیت شرکتی
اواخر دهه ۸۰ در راستای حمایت از منافع سهامداران، آییننامهها و موضوعات پیرامون حاکمیت شرکتی مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت سال ۹۷ دستورالعمل جدیدی ابلاغ و اجرای آن برای شرکتهای بورسی و فرابورسی الزامی شد. این دستورالعمل در دوره جدید اصلاح و ۲۲ آذر سال ۱۴۰۱ ابلاغ شد. چکلیستهای ارزیابی رعایت آن برای حسابرسان مستقل نیز آماده و ارائه شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد