12 - 11 - 2024
چارهاندیشی در ریاض
گروه بینالملل -دقیقا یکسال پس از تهاجم نظامی و کشتار رژیم صهیونیستی به نوار غزه، ارتش اسرائیل با گشودن جبهه جدیدی در لبنان درحال پیادهسازی سناریوی غزه برای این کشور است. در همین رابطه و درحالیکه روزبهروز به دامنه تنشها در منطقه افزوده میشود و در طول یکسال اخیر تمامی تلاشها برای متوقف کردن ماشین کشتار رژیماسرائیل ابتدا در غزه و حالا در لبنان بینتیجه بوده، سران و برخی مقامات کشورهای اسلامی در ریاض دور هم جمع شدهاند تا ضمن بررسی آخرین تحولات تنشها در منطقه، راهکاری برای پایان جنگ پیدا کنند.
شایان ذکر است پیش از برگزاری نشست سران، روز یکشنبه نشست وزرای خارجه کشورهای اسلامی برگزار شد که عباس عراقچی وزیر خارجه کشورمان به نمایندگی از ایران در این نشست حضور داشت. از سوی دیگر، مسعود پزشکیان، رییسجمهوری کشورمان که بهواسطه مشغلههای اجرایی به ریاض سفر نکرده، بهجای ایشان محمدرضا عارف در نشست سران در ریاض حضور دارد.
همانطورکه گفته شد محوریت اصلی این نشست بررسی تحولات غزه و لبنان است بهطوریکه روزنامه الشرقالاوسط روز گذشته در گزارشی نوشت: قرار است رهبران کشورهای عربی و اسلامی برای اتخاذ یک رویه واحد جهت توقف حملات اسرائیل به غزه و لبنان با یکدیگر گفتوگو کنند. همچنین علاوه بر موضوع حفاظت از غیرنظامیان و حمایت از مردم فلسطین و لبنان قصد دارند از ابزارهای بینالمللی جهت توقف کشتار و بمباران رژیم اسرائیل به غزه و لبنان استفاده کنند.
تراژدی در غزه و لبنان
در چنین شرایطی و درحالیکه از زمان آغاز جنگ غزه بیش از 43هزار و 500نفر در این باریکه به شهادت رسیدهاند و از زمان حملات ارتش رژیم اسرائیل به لبنان در دوم مهرماه گذشته تاکنون بیش از 3هزار تن شهید شدهاند و همچنان نیز حملات صهیونسیتها به نوار غزه و لبنان ادامه دارد، طبق گزارشی که بهتازگی العربیهالجدید منتشر کرده، علاوه بر کشتار و ویرانی که اکنون در مناطق مختلف لبنان از جمله بیروت در جریان است، ابر سیاهی پایتخت لبنان را فرا گرفته که ناشی از اثرات مرگبار سلاحهای استفادهشده از سوی اسرائیلیهاست؛ بهطوریکه کارشناسان معتقدند اکنون مردم این کشور علاوه بر جان خود در معرض تهدید انواع مخاطرات زیستمحیطی و بهداشتی هستند.
در همین رابطه محمدالابیض، وزیر محیطزیست لبنان به العربیالجدید گفته که ما هنوز از ماهیت سلاح استفادهشده صهیونیستها اطلاعی نداریم اما آنچه مشخص است مقادیر زیادی ماده شیمیایی سمی در جریان حملات آنها تولید شده که حالا بهشکل غباری بر سر بیروت نمایان است.
باید به ترکیبات آلی فرار، گازیهای دیاکسید نیتروژن و دیاکسید گوگرد اشاره کرد که روی افراد دارای آلرژی تاثیرگذار است و مشکلات تنفسی را تشدید میکند و سلامت قلب و عروق را به خطر میاندازد. ازجمله این خطرات در کوتاهمدت برخاستن گازهای سمی است که به سرطان ریه در درازمدت منجر میشود. علاوه بر آن آتشسوزی ناشی از حملات منجر به انتشار ذرات پلاستیک و مقوا و درنتیجه سطوح دیوکسین و سایر مواد سرطانزا و همچنین منجر به بدتر شدن کیفیت هوا میشود و گروههایی که بیشترین آسیب را میبینند در مناطق مجاور هستند.
از سوی دیگر شربل عفیف، رییس بخش شیمی دانشگاه یوسف نیز به العربیالجدید گفت: ابر سیاهی که ما بر فراز بیروت و ضاحیه شاهد هستیم ناشی از عوامل چندی است از جمله غبار ناشی از بمبارانهای اسرائیل و آتشسوزی که امکان خاموشی آن به سادگی نیست و برخی از این آتشسوزیها خارج از توان نیروهای دفاع مدنی برای خاموش کردن آنهاست. دود سیاه از منطقهای به منطقه دیگر سرایت میکند. این ابر سیاه عبارت از: آمیختهای از آلودهکنندههاست و هر یک از آنها حاوی ذرات ریزی است که حامل مواد شیمیایی سمی از جمله فلزات سنگین و ترکیبات آلی است که بر ساکنان تاثیر میگذارد و بیشتر قشر آسیبپذیر هم سالخوردگان و کودکان هستند و افرادی که از بیماریهای ریوی و تنفسی رنج میبرند. این در درازمدت به افزایش میزان سرطان منجر میشود بهویژه اگر جنگ برای مدت طولانی ادامه داشته باشد. آنانی که مناطق خود را ترک و به مناطق تمیزتر رفتهاند نیز در امان نخواهند بود زیرا آنها در آینده به مناطق خود برمیگردند.
امید در ناامیدی
در همین راستا لازم به توضیح است که هرچند برگزاری چنین نشستهایی را برای توقف کشتارها و ویرانیهای ناشی از حملات اسرائیل میتوان به فال نیک گرفت اما آنچه که از خروجی نشستهایی که در طول یکسال گذشته برگزار شده مشخص است، کشورهای اسلامی و بهخصوص کشورهای عربی تنها به شعار لزوم آتشبس تاکید کرده و موفق به پیادهسازی یک فرآیند اجرایی موثر در قبال پایان جنگ نشدهاند. در این میان برخی از کارشناسان، سران عربی را متهم به بیعملی میکنند چراکه معتقدند به غیر از صدور بیانیه و شعار اقدام عملی خاصی انجام ندادهاند. از سوی دیگر درحالیکه برخی از کشورهای عربی نظیر امارات، بحرین، مصر و مراکش با رژیم صهیونیستی رابطه دیپلماتیک دارند و کشورهای اسلامی دیگر نظیر ترکیه، جمهوری آذربایجان و ترکمنستان نیز مناسباتی نزدیک با تلآویو دارند شواهد نشان میدهد که در طول یکسال اخیر صهیونیستها با حمایت آمریکا و متحدان غربی خود نهتنها مانعی در جهت ادامه حملات به غزه و لبنان نمیبینند بلکه دائم بر دامنه تنش افزوده و عملا وارد یک درگیری مستقیم با ایران
نیز شدهاند.
از سوی دیگر در شرایطی که برخی از کارشناسان معتقدند با روی کار آمدن ترامپ حالا نتانیاهو با دست بازتری میتواند به جنگافروزی خود ادامه دهد، روز گذشته نشریه نشنالنیوز با انتشار گزارشی از اهمیت نشست سران کشورهای عربی و اسلامی در ریاض آورده است: منابع سیاسی اعلام کردهاند که محور اصلی نشست پایان دادن به ویرانیها در غزه و لبنان است. از سوی دیگر تمرکز اصلی نیز بر اتخاذ یک رویه مشترک جهت هماهنگی در کاهش تنشها و رسیدن به آتشبس عنوان شده است.
با این حال یکی از مقامات عربی میگوید: نشست دوم سران کشورهای اسلامی در شرایطی برگزار میشود که در طول یکسال گذشته وضعیت جنگ بهمراتب وخیمتر شده است؛ حالا که غزه تبدیل به یک ویرانه شده و نتانیاهو علاوه بر اینکه جنگ را به لبنان گسترش داده با ایران نیز وارد درگیری شده است. در این میان هرچند که دونالد ترامپ، رییسجمهوری منتخب آمریکا مدعی شده که قصد دارد به جنگ در منطقه خاتمه دهد اما باید بهخاطر داشت که میان لفاظیهای سیاسی و واقعیتهای میدانی تفاوتی معنادار وجود دارد.
درواقع مساله مهم این است که نزدیکی میان ترامپ و نتانیاهو و همچنین حمایت او از راستگرایان اسرائیلی، اکنون به نفع کابینه جنگی نتانیاهو رقم خورده؛ بنابراین تدوین یک موضع واحد از سوی کشورهای عربی و اسلامی بسیار مهم خواهد بود؛ زیرا هنوز مشخص نیست که ترامپ به نتانیاهو جهت ادامه و تشدید جنگ آزادی عمل بیشتری میدهد یا اینکه قصد دارد محدودیتهایی برای وی در راستای وعدههای انتخاباتی خود قائل شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد