16 - 11 - 2024
صعودی به رنگ سبز
نوید خیرخواه- در هفتهای که گذشت بازار سرمایه ایران یکی از بهترین عملکردهای سالانه خود را تجربه کرد و شاخص کل بورس با ثبت رکورد جدیدی در میزان رشد هفتگی نشان داد که تحتتاثیر مجموعهای از عوامل اقتصادی و سیاسی قرار گرفته است. این افزایش بازدهی در سومین هفته آبانماه درحالی بهدست آمد که بازار سهام طی ماههای اخیر با چالشهای متعددی از جمله افت قیمتها، بیثباتی و نوسانات فرسایشی روبهرو بوده است. با این حال تغییرات اخیر در سیاستهای مالی، ارزی و همچنین کاهش ریسکهای منطقهای سبب شد تا بورس شاهد یکی از بهترین رشدهای هفتگی خود در سالجاری باشد و امیدواریها را برای سرمایهگذاران به ارمغان آورد.
حذف ارز ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی و تغییر نرخ نیما
یکی از عوامل کلیدی در بهبود عملکرد بورس، حذف ارز ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی و همزمان رشد نرخ دلار نیمایی به سطح ۵۰هزار تومان بود. این تغییرات، انتظارات تورمی را به نفع بازار سرمایه تغییر دادند و سرمایهگذاران را بهسمت خرید سهام در بورس سوق دادند. افزایش نرخ ارز میتواند بهطور مستقیم به نفع شرکتهای صادراتمحور باشد زیرا باعث افزایش سودآوری آنها از محل درآمدهای صادراتی خواهد شد. این مساله بهویژه برای صنایعی مانند پتروشیمی، فلزات اساسی و معادن که عمده درآمد خود را از طریق صادرات کسب میکنند سودمند است و سهامداران را تشویق میکند تا به این صنایع توجه بیشتری نشان دهند.
گواهیهای سپرده خاص و جذابیت سرمایهگذاری در بورس
در کنار تغییرات نرخ ارز، بانک مرکزی اقدام به صدور گواهیهای سپرده خاص با نرخ ۲۵درصد کرده است که بسیاری از تحلیلگران معتقدند میتواند به تقویت جذابیت بورس کمک کند. در شرایط فعلی که بازار سرمایه با کمبود نقدینگی روبهروست این گواهیهای سپرده میتوانند بخشی از سرمایهای که بهسمت بازارهای دیگر مانند طلا و ارز هدایت میشد را به بازار سرمایه بازگردانند. این اقدام در کنار سیاستهای جدید ارزی و مالی بهعنوان محرکهایی برای رشد بازار سرمایه عمل کرده و بخشی از نقدینگی جامعه را به بورس جذب کرده است.
کاهش جذابیت بازارهای رقیب و ضرب سکههای جدید
یکی دیگر از عواملی که به رونق بورس در این هفته کمک کرد، کاهش جذابیت بازار طلا بهعنوان یک بازار رقیب بود. بانک مرکزی با اعلام ضرب سکههای جدید توانست بخشی از تقاضای موجود در بازار طلا را کاهش دهد و به این ترتیب سرمایهگذاران بیشتری را بهسمت بازار سهام سوق دهد. طلا همواره بهعنوان یک دارایی امن و پایدار در شرایط بیثباتی اقتصادی و سیاسی مطرح بوده است اما با کاهش تقاضا در این بازار و تمایل سرمایهگذاران به بورس شاهد کاهش تدریجی جذابیت طلا بودیم. این امر در کنار کاهش برخی ریسکهای سیاسی و منطقهای، فضای مثبتی را برای بورس ایجاد کرد و توانست بخشی از سرمایهگذاران را به این بازار بازگرداند.
نوسانات بورس و دامنه نوسان
بازار سرمایه در سالجاری با دورهای طولانی از نوسانات فرسایشی مواجه بوده است که باعث ایجاد فضای بیاعتمادی در میان سهامداران شده بود. از اوایل مهرماه تا اوایل آبان، بازار تحتتاثیر عواملی مانند نوسانات نرخ ارز، تورم، سیاستهای مالی و حتی شرایط سیاسی داخلی و خارجی دچار افت شدید قیمتها شد.
در پی این نوسانات سازمان بورس تصمیم به افزایش دامنه نوسان از یکدرصد به 3درصد گرفت تا به این ترتیب فرصت بیشتری برای رشد و بازگشت بازار فراهم شود. این تغییر دامنه که از ۲۱مهرماه اجرایی شد همچنان در این سطح باقی مانده و بهعنوان یکی از ابزارهای حمایت از بازار در کاهش نوسانات فرسایشی موثر بوده است.
تاثیر انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بر بازار سرمایه ایران
از دیگر عواملی که در این هفته بهصورت غیرمستقیم بر بازار سرمایه ایران اثر گذاشت انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بود. با اینکه بازار سهام ایران بهطور مستقیم تحتتاثیر نتایج انتخابات آمریکا قرار نمیگیرد اما جو روانی ایجادشده در پی این رویداد و تاثیر آن بر سیاستهای بینالمللی و منطقهای بهصورت موقت باعث نوساناتی در بورس شد.
در ابتدای هفته شاهد افت مقطعی شاخصها بودیم اما بهمرور بازار بهبود یافت و عمده نمادها در گروههای پتروشیمی، فلزات اساسی، معادن و حتی سکه طلا رشد کردند. این روند مثبت در اوایل هفته جاری نیز ادامه یافت و بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه، فضای کلی بازار در هفته سوم آبان را «متعادل مثبت» ارزیابی کردند.
چالشهای پایدار و رشد شکننده بازار سرمایه
با وجود بهبود وضعیت بورس در هفته اخیر و رشد شاخصها برخی تحلیلگران معتقدند که بازار سرمایه همچنان با چالشهای اساسی روبهروست. کمبود نقدینگی، عدم اعتماد سهامداران و فعالیت نوسانگیران ازجمله مسائلی هستند که میتوانند رشد بورس را تحتتاثیر قرار دهند. بهویژه فعالیت نوسانگیران که بهدنبال کسب سود سریع هستند باعث میشود بازار نتواند بهطور پایدار رشد کند و سهامداران بیشتری وارد فضای بیاعتمادی شوند. از طرف دیگر برخی مسائل سیاسی و اقتصادی همچنان بهعنوان ریسکهای اصلی برای بازار سرمایه باقی ماندهاند و ممکن است در آینده روند رشد را با موانع جدی مواجه کنند.
رکوردشکنی شاخص کل و چشمانداز آینده بازار
در پایان این هفته شاخص کل بازار سهام که در هفته قبل در سطح ۲میلیون و ۱۷هزار واحد قرار داشت با رشد 4/6درصدی به ۲میلیون و ۱۴۶هزار واحد رسید و رکورد جدیدی را برای سالجاری به ثبت رساند.
این افزایش یکی از بهترین بازدهیهای هفتگی سالجاری بهشمار میآید و امیدواریهایی را برای ادامه رشد بازار در میان سرمایهگذاران ایجاد کرده است. با این حال تحلیلگران توصیه میکنند که سرمایهگذاران با احتیاط بیشتری وارد بازار شوند و به عوامل اقتصادی و سیاسی موثر بر بازار نیز توجه کنند.
رشد شاخص هموزن و شاخص کل در بازار سهام
در سومین هفته آبان ۱۴۰۳ بازار سرمایه ایران شاهد یکی از بهترین عملکردهای هفتگی خود در سالجاری بود. رشد شاخصها در کنار افزایش حجم معاملات و ورود پول حقیقی فضای مثبتی را در بورس بهوجود آورد.
شاخص هموزن که بیانگر عملکرد سهام شرکتهای کوچکتر است در این هفته با افزایش قابلتوجهی روبهرو شد. این شاخص که هفته گذشته در سطح ۶۵۶هزار واحد قرار داشت با رشدی 38/5درصدی به ۶۹۱هزار واحد رسید. با این حال مقایسه بازدهی شاخص کل و شاخص هموزن نشان داد که در این هفته سهام شرکتهای بزرگ و شاخصساز نسبت به سهام شرکتهای کوچکتر رشد بیشتری داشتهاند.
تفاوت بازدهی بازارهای سرمایهگذاری
در سومین هفته آبان بازارهای مختلف سرمایهگذاری عملکردهای متفاوتی داشتند. درحالیکه دلار در بازار آزاد با افزایش قیمت همراه بود قیمت سکه امامی کاهش 42/3درصدی را تجربه کرد. با این حال بازار سهام با ثبت رشد 4/6درصدی در شاخص کل به یکی از پرسودترین بازارهای سرمایهگذاری هفته تبدیل شد. بورس، صندوق درآمد ثابت کیان، سکه امامی و دلار ازجمله بازارهای سرمایهگذاری بودند که در این هفته مورد توجه سرمایهگذاران قرار گرفتند.
ورود 700/1میلیارد تومان پول حقیقی به بورس
یکی از مهمترین نشانههای مثبت در بازار سرمایه این هفته، ورود پول حقیقی به بورس بود. در طول این هفته حدود 700/1میلیارد تومان سرمایه حقیقی وارد بازار شد. از روز نخست هفته، بورس با روندی صعودی آغاز بهکار کرد و در نهایت شاخص کل با رشد بیش از ۶درصد از سطح ۲میلیون و ۱۷هزار واحد در پایان هفته گذشته به ۲میلیون و ۱۴۶هزار واحد در روز چهارشنبه رسید. این میزان رشد هفتگی، شاخص کل را به یکی از بالاترین نقاط سالجاری رساند.
افزایش حجم معاملات و رشد شاخص هموزن
علاوه بر رشد شاخصها حجم معاملات نیز در این هفته بهطور محسوسی افزایش یافت. شاخص هموزن نیز با رشد حدود 4/5درصدی به سطح ۶۹۱هزار واحد رسید که نشاندهنده استقبال بیشتر سرمایهگذاران از سهام کوچکتر است. حجم معاملات خرد سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی بهطور متوسط روزانه به 7/11میلیارد برگه سهم رسید که نسبت به هفتههای گذشته افزایش ۶۰درصدی را نشان میدهد.
افزایش میانگین ارزش معاملات هفتگی
در هفته سوم آبان ۱۴۰۳ بازار سرمایه ایران هفتهای پررونق و مثبت را تجربه کرد. این هفته با افزایش حجم و ارزش معاملات، رشد شاخصها و ورود پول حقیقی همراه بود. عواملی نظیر کاهش نرخ بهره و کاهش ریسکهای سیستماتیک در اقتصاد به ترغیب بیشتر سرمایهگذاران برای خرید سهام منجر شد و موجی از رشد را در شاخصها ایجاد کرد. در ادامه با جزئیات بیشتری بهمرور روند این هفته در بورس تهران میپردازیم.
در این هفته میانگین ارزش معاملات در بورس تهران رشد محسوسی را تجربه کرد. میانگین هفتگی این شاخص به ۵هزار و ۴۲۲میلیارد تومان رسید که نشاندهنده افزایش اقبال سرمایهگذاران به بازار سهام است. رشد قیمت سهام و کاهش ریسکهای سیستماتیک بسیاری از سهامداران را بهسمت خرید سهام سوق داد و به همین دلیل حدود 700/1میلیارد تومان پول حقیقی به بازار تزریق شد.
یک شروع پرقدرت برای شاخص کل
بورس تهران هفته را با یک شروع پرقدرت آغاز کرد. در نخستین روز کاری، شاخص کل بورس تهران ۳۶هزار و ۲۷۹واحد رشد کرد که معادل 8/1درصد افزایش بود و شاخص را به تراز ۲میلیون و ۵۴هزار واحدی رساند. این رشد، خریداران را نسبت به آینده بازار و نزدیکشدن به تراز حساس ۲میلیون و ۱۰۰هزار واحدی خوشبین کرد. این تراز بهعنوان یکی از نقاط حادثهخیز و کلیدی بازار بهحساب میآید که عبور از آن میتواند مسیر رشد بیشتری را برای بازار هموار کند.
استقبال از سهمهای کوچک و افزایش شاخص هموزن
علاوه بر رشد شاخص کل، سهمهای کوچک بازار سهام نیز با استقبال خوبی روبهرو شدند. در پایان روز اول کاری این هفته شاخص هموزن بازار با ۹هزار و ۶واحد افزایش معادل 37/1درصد رشد به سطح ۶۶۵هزار واحد رسید. تابلو معاملات بورس تهران نیز در این روز حجم معاملات را حدود 8/6میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (شامل سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی) را ۲هزار و ۸۳۴میلیارد تومان ثبت کرد که نشانهای از تمایل فعالان بازار به خرید سهمهای کوچک بود.
تراز مثبت پول حقیقی و خروج از صندوقهای درآمد ثابت
یکی از اتفاقات مثبت این هفته تراز مثبت پول حقیقی بود. در روز نوزدهم آبان برخلاف روزهای معاملاتی گذشته تراز پول حقیقی در بازار سهام مثبت شد. در پایان معاملات حدود ۶۸۸میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام تزریق شد و از سوی دیگر حدود ۶۴میلیارد تومان پول حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت خارج شد. این تغییر رفتار نشاندهنده کاهش تمایل سرمایهگذاران به داراییهای با ریسک کمتر و افزایش علاقه آنها به داراییهای پرریسکتر مانند سهام بود.
واکنش مثبت به خبر کاهش نرخ بهره
روز یکشنبه خبر کاهش نرخ بهره از سوی رییس بانک مرکزی تاثیر زیادی بر روند مثبت بازار سهام گذاشت. در این روز، بورس تهران با یک رشد قوی بهکار خود پایان داد و سهمهای کوچک و متوسط با استقبال چشمگیر از سوی معاملهگران مواجه شدند. شاخص هموزن که بیانگر وضعیت سهام شرکتهای کوچک و متوسط است رشد بالای ۱۰هزار واحدی را پس از مدتها تجربه کرد و به سطح بالاتری رسید. این افزایش توجه به سهام کوچکتر ناشی از تصور جاماندن این سهمها نسبت به نمادهای شاخصساز بود.
رشد دوباره شاخص کل و تقاضای قوی در سهمهای کوچک و متوسط
در پایان معاملات بیستمآبان شاخص کل بورس تهران با رشد ۳۵هزار و ۲۷۶واحدی، معادل 72/1درصد افزایش به سطح ۲میلیون و ۸۹هزار واحد رسید. این رشد نشانهای از تمایل خریداران به ادامه حضور در بازار و حمایت از روند صعودی بود. همچنین قیمت معاملات سهمهای کوچک نیز افزایش یافت و گروههای کوچک و متوسط بازار با تقاضای قویتری روبهرو شدند. شاخص هموزن در این روز ۱۰هزار و ۸۹۶واحد، معادل 64/1درصد افزایش یافت و به سطح ۶۷۶هزار واحد رسید. این رشد قابلتوجه در شاخص هموزن نشاندهنده استقبال بیشتر سرمایهگذاران از سهمهای کوچک و متوسط در این روز بود.
حجم معاملات در این روز 6/6میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی) 3هزار و ۸۴۵میلیارد تومان ثبت شد.
ارزش معاملات خرد به توان دو
سومین روز کاری بورس در این هفته با یک مثبت قوی به پایان رسید و ارزش معاملات خرد ۷هزار و ۸۹۸میلیارد تومان شد که دو برابر روز گذشته بود. همچنین شاخص کل بورس توانست با رشد ۳۶هزار و ۸۷۱واحدی، معادل 76/1درصد این شاخص در سطح 2میلیون و ۱۲۶هزار واحدی بایستد.
قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایش پیدا کرد و گروههای کوچک و متوسط بازار سرمایه از تقاضای خوب و چشمگیری برخوردار بودند.
بیشتر سهامداران بهدلیل جاماندگی سهام کوچک و متوسط نسبت به نمادهای شاخصساز بازار در این روزها به استقبال این گروه رفتند و بر این اساس شاخص هموزن بازار سهام در پایان معاملات 8هزار و ۸۹واحد، معادل 2/1درصد این شاخص، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۶۸۴هزار واحد رسید.
تابلو بورس اوراق بهادار تهران حجم معاملات را 7/18میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی) را 7هزار و ۸۹۸میلیارد تومان نشان داد که بالاترین میزان ارزش معاملات خرد سهام طی سالجاری بوده است.
ادامه رشد شاخص کل
با شتاب کمتر
پایان بورس روز سهشنبه بیستودومآبان با رشد اندک شاخص کل رقم خورد و در پایان معاملات این روز شاخص کل با رشد ۷۳۳۹واحدی، معادل 35/0درصد این شاخص در سطح ۲میلیون و ۱۳۳هزار واحدی ایستاد.
قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایش داشت بهطوریکه شاخص هموزن بازار هزار و ۹۱۱واحد که معادل 28/0درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۶۸۶هزار واحد رسید.
تابلو بورس اوراق بهادار تهران در روز جاری، حجم معاملات را 7/14میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی) را ۶هزار و ۸۶۵میلیارد تومان نشان داد.
ورود ۸۰میلیارد تومان پول حقیقی
شاخص بورس، این هفته را صعودی و سبزپوش به پایان رساند و معاملات روز چهارشنبه سهمهای بزرگ بازار در جهت کندل روز معاملاتی گذشته بسته شد تا در پایان بورس، شاخص کل با رشد ۱۳هزار و ۳۶۷واحدی که معادل 63/0درصد این شاخص است در سطح 2میلیون و ۱۴۶هزار واحدی بایستد. از سوی دیگر قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایش پیدا کرد و شاخص هموزن بازار 5هزار و ۴۷۲ واحد که معادل 8/0درصد این شاخص است افزایش ارتفاع داد و به سطح ۶۹۱هزار واحد رسید.
حجم معاملات به 8/11میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی) نیز 5هزار و ۶۷۰میلیارد تومان ثبت شد و تراز پول حقیقی در سهام مانند روز معاملاتی گذشته، مثبت بود. بهطوریکه در پایان روز حدود ۸۰میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام تزریق شد.
رشد بورس با شیب ملایم و مثبت
تحلیلگران بازار سرمایه با توجه به عملکرد بورس در هفتهای که گذشت در کنار اتفاقات مثبت و اخبارهایی که از دولت به گوش رسید پیشبینی میکنند هفته آینده این بازار با شیبی ملایم ولی مثبت آغاز شود. اما ادامهدار بودن روند صعودی بورس تحتتاثیر دو عامل ریسکهای سیستماتیک و سیاستهای دونالد ترامپ در آینده خواهد بود زیرا این دو عامل بر بازار سهام تاثیرگذار هستند.
گروهی از کارشناسان نیز ادامه روند صعودی بازار را با چالشهای جدید روبهرو میدانند.
ازجمله ناترازیهای انرژی بهویژه ناترازی برق که ممکن است تولید شرکتها و سودآوری آنها را تحتتاثیر قرار دهد. وضعیت بد اقتصادی کشور، افزایش هزینههای سربار و هزینههای مالی نیز میتوانند مشکلاتی را در سودسازی شرکتها بهوجود آورند. به باور این دسته از تحلیلگران اگر بخواهیم رشد بازار سرمایه را در بخش تورممحور در نظر بگیریم بازار مستعد رشد است زیرا به اندازه کافی از روند تورم عقب مانده است. اما اگر رشد بورس بهدلیل افزایش سودآوری شرکتها باشد مشکلات فراوانی در این بخش وجود دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد