29 - 12 - 2024
نقش ترکیه در کمبارشی ایران
تسنیم- در حالی مطابق آمار سازمان هواشناسی بارشها در کشور 8/45درصد کاهش یافته است که رییس سازمان هواشناسی توضیحاتی درباره تاثیرگذاری ترکیه در کمبارشی ایران ارائه کرد.
سحر تاجبخشمسلمان درخصوص اینکه سال گذشته عنوان شد مقصر کمبارشیها در ایران، ارتفاعات ترکیه است، اظهار کرد: این ادعا اساسا نادرست بوده و چندین عامل در رخداد بارشها موثر است.
وی ادامه داد: برای اینکه بارش در جایی اتفاق بیفتد، باید عواملی وجود داشته باشد که باعث صعود و متراکم شدن هوا شود؛ وقتی هوا متراکم میشود به صورت برف یا باران ریزش پیدا میکند. این عوامل میتوانند سیستمهای جوی باشند، مانند سیستمی که در حال حاضر در منطقه ما فعال است یا میتواند عوامل توپوگرافی باشد. مرز بین ایران و ترکیه بخشهایی از رشتهکوه آناتولی را دربر میگیرد و همین عامل باعث میشود بارش در بخشهای جنوبی بیشتر از بخشهای شرقی باشد.
ریس سازمان هواشناسی بیان کرد: از طرف دیگر، ارتفاع مناطق در سمت ایران، در بخشهای شرقی آناتولی، پایینتر از ارتفاع در سمت غربی است و همین امر باعث میشود بارش در مناطق مرتفعتر معمولا بیشتر باشد.
تاجبخش در این باره به مثالی اشاره کرد و گفت: به عنوان نمونه، ارتفاع دریاچه وان و دریاچه ارومیه با هم قابل مقایسه نیستند، همچنین دریاچه سوان در ارمنستان هم از ارتفاع بیشتری برخوردار است، بنابراین آن مناطق بارشهای بیشتری نسبت به ایران دارند.
وی اضافه کرد: به طور متوسط بارش ایران حدود 200 تا 250میلیمتر است، در حالی که در ترکیه این مقدار 500 تا 600میلیمتر بوده که بخش زیادی از این تفاوت مربوط به توپوگرافی ترکیه است.
وی تاکید کرد: سیستمهای جوی معمولا از غرب به شرق حرکت کرده و وقتی به رشتهکوههای آناتولی برخورد میکنند، جریان هوا صعود کرده و متراکم شده و همین باعث بارش در سمت کوه میشود. در واقع، همیشه همینطور بوده است و رشتهکوه آناتولی به عنوان یک عامل مهم برای بارش شناخته میشود.
او ادامه داد: این بدین معنا نیست که بارش در سمت ما همیشه کم بوده است. تصاویری از سالهای گذشته از جمله 2003میلادی داریم که شرایط مشابهی با سال گذشته را در آن زمان تجربه کردهایم.
براساس دادهها و جدول اطلاعات پهنهای بارش سازمان هواشناسی، از ابتدای سال آبی جاری تا 5دیماه 1403، بارشها در 30استان کشور نسبت به دوره بلندمدت کاهش یافته است.
بارشها در کشور نسبت به دوره بلندمدت 8/45درصد کاهش پیدا کرده است. در دوره بلندمدت، 2/63میلیمتر بارش در کشور ثبت شده که در بازه زمانی اشارهشده به 3/34میلیمتر کاهش یافته است.
بیشترین کاهش بارشها با 5/93درصد مربوط به استان سیستان و بلوچستان است. استان هرمزگان با کاهش 4/84درصد در رتبه دوم کمبارشترین استان کشور قرار دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد