30 - 04 - 2020
گرانی ۴۰ درصدی سیبزمینی و گوجهفرنگی در راه است
نبود متولی مناسب برای تنظیم بازار و ضعف مدیریتی اعمال شده در بازار میوه و ترهبار، شرایطی را برای مردم به وجود آورده است که در شرایط فعلی حتی تامین سیبزمینی و گوجهفرنگی نیز به چالشی بزرگ تبدیل شده است. این در حالی است که به گفته رییس اتحادیه بارفروشان، با فرا رسیدن ایام تاسوعا و عاشورا تقاضا برای این دو محصول افزایش مییابد که به دنبال آن نرخ آنها بین ۳۰ تا ۴۰ درصد گران خواهد شد.
به دنبال افزایش نرخ ارز و تمایل کشاورزان به صادرات محصولات کشاورزی، در حال حاضر قیمت محصولاتی همچون گوجهفرنگی و سیبزمینی با افزایش قابل توجهی روبهرو شده است. بر این اساس قیمت هر کیلوگرم سیبزمینی در میدان مرکزی میوه و ترهبار به ۱۷۰۰ تا ۲۳۰۰ تومان و قیمت هر کیلوگرم گوجهفرنگی نیز به ۲۵۰۰ تا ۳۵۰۰ تومان رسیده است. این در حالی است که در مغازههای سطح شهر این قیمت به چندین برابر میرسد. از سوی دیگر قیمت برخی دیگر از محصولات همچون هویج، خیار، موز و آناناس نیز رشد چشمگیری داشته است چرا که محصولاتی همچون موز و آناناس از طریق واردات آن هم با نرخ ارز فعلی تامین میشود. بر این اساس آناناسی که در گذشته به صورت کارتنی ۱۸۰ هزار تومان عرضه میشد، در حال حاضر به قیمت کارتنی ۴۰۰ هزار تومان فروخته میشود.
به دنبال افزایش چشمگیر قیمت گوجهفرنگی و سیبزمینی در بازار، انتقاداتی در مورد صادرات مطرح و برخی خواستار کنترل آن شدند؛ اما صادرکنندگان عنوان کردند آنچه موجب گرانی این محصولات شده، کاهش تولید است، نه افزایش صادرات. اما آمار ارائه شده از سوی وزارت جهادکشاورزی نشان میدهد میزان تولید گوجهفرنگی افزایش یافته و سیبزمینی بدون تغییر مانده است اما میزان صادرات هردوی این محصولات رشد چشمگیری داشته است. بنابراین در حالی که گفته میشود دلیل گرانی سیبزمینی و گوجه در بازار، کاهش تولید است، اما آمار رسمی نشان میدهد که تولید این دو محصول در سالجاری کاهش نداشته است.
از این رو نوسانات شدید بازار محصولات کشاورزی نشان میدهد که دولت قادر به ایجاد تعادل میان صادرات و تنظیم بازار داخلی این محصولات نیست. بنابراین با توجه به اینکه هر از گاهی افزایش صادرات برخی محصولات موجب کمبود عرضه و گرانی آنها در بازار داخل میشود، دولت به ناچار دستور توقف صادرات آنها را میدهد و این مساله باعث میشود بازارهای هدف و سرمایهگذاریهایی که در این زمینه انجام شده است، از دست برود.
سیبزمینی و گوجهفرنگی
۴۰ درصد گران میشود
بر همین اساس حسن صابری رییس اتحادیه بارفروشان با بیان اینکه اتحادیه بارفروشان در نامهای به رییس اتاق اصناف تهران خواستار توقف صادرات سیبزمینی و گوجهفرنگی شده است، گفت: ما رونوشت این نامه را به وزارتخانههای جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت نیز ارسال کردهایم چراکه در صورت ادامه روند فعلی صادرات، شاهد نایاب شدن این محصولات در داخل خواهیم بود. رییس اتحادیه بارفروشان با اشاره به اینکه با فرا رسیدن ایام عزاداری تاسوعا و عاشورا، تقاضا برای این دو محصول افزایش مییابد، گفت: هر سال در این ایام قیمت این دو محصول بین ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش مییافت اما امسال فکر میکنم با وضعیت ایجاد شده نرخ آنها بین ۳۰ تا ۴۰ درصد گران شود. ضمن اینکه امسال ظرفیت انبارهایمان به دلیل صادرات بیرویه برای شب عید نیز کافی نیست و در صورت ادامه دچار مشکل خواهیم شد.
قیمت بالا رود، صادرات را متوقف میکنیم
همچنین عباس کشاورز، معاون وزیر جهاد کشاورزی حدود یک هفته قبل درباره اینکه صادرات برخی محصولات مانند سیبزمینی باعث افزایش قیمت آنها در بازار شده است، اظهار کرد: اگر نگاهی به قیمتها بیندازیم متوجه میشویم نرخ این محصول از اسفندماه ۹۲ تا یک ماه اخیر، سر مزرعه کیلویی ۶۰۰ تومان از کشاورز خریداری میشده است اما با افزایش نرخ ارز و رشد درآمد حاصل از صادرات، صادرات این محصول نیز رونق پیدا کرد.
وی درباره اینکه گفته میشود برخی سیبزمینی را در مناطق مرزی به قیمت یک دلار میفروشند، اضافه کرد: ما در مناطق مرزی تولید سیبزمینی نداریم و اگر دولت ببیند قیمت این محصول بیش از حد در حال افزایش است، مانع از صادرات آن میشود.
صادرات، بازار داخل را به هم ریخت!
در این خصوص همچنین رییس فروشندگان میوه و سبزی گفت: به دلیل افزایش صادرات سیبزمینی، قیمت این محصول در بازار مصرف افزایش یافته و قیمت برخی دیگر از محصولات همچون هویج، خیار، گوجهفرنگی و آناناس نیز رشد چشمگیری داشته است.
اسدالله کارگر در رابطه با افزایش قیمت میوه، سبزی و صیفیجات در بازار مصرف اظهار کرد: در روزهای اخیر برخلاف برخی گفتهها، قیمت سبزی افزایشی نداشته و تنها قیمت هویج، خیار، گوجه و سیبزمینی با افزایش قابلتوجهی روبهرو بوده است.
رییس فروشندگان میوه و سبزی تاکید کرد: بنا بر شواهد و برخی از گزارشها، افزایش حجم صادرات سیبزمینی عاملی شده تا محصول کمتری به بازار داخلی تزریق شود. از اینرو قیمت این محصول در بازار داخلی با رشد همراه بوده است. هر کیلو سیبزمینی که در گذشته نهایتا ۱۸۰۰ تومان عرضه میشد، در حال حاضر به قیمت ۲۱۰۰ تومان
به فروش میرسد.
وی در رابطه با افزایش قیمت گوجهفرنگی نیز گفت: کارخانههای تولید رب هر سال در مقطع فعلی برای رفع نیاز خود به خرید گوجه میپردازند که ورود کارخانههای تولیدی رب، عامل افزایش قیمت گوجهفرنگی در روزهای اخیر بوده است این در حالی است که کاهش عرضه هویج و عدم تناسب میان عرضه و تقاضا برای این محصول نیز گرانی به همراه داشته است.
کاهش تولید، عامل گرانی
با وجود اظهارات عباس کشاورز و دیگر مسوولان که معتقدند افزایش صادرات، عامل کمبود و گرانی برخی محصولات کشاورزی در بازار بوده است، رضا نورانی، رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی چند روز قبل تاکید کرد کاهش تولید، عامل گرانی بوده است.
وی اظهار کرد: سال گذشته سیبزمینیکاران و گوجهکاران متضرر شدند و تولید این محصول در سالجاری نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. وی تصریح کرد: دلیل نمیشود هرچه کم شد بگوییم دلیل آن صادرات بوده. درست است که قیمت ارز بالا رفته اما هزینه صادرات نیز گران شده است.
آمارها گویای افزایش تولید
اما وزارت جهاد کشاورزی کاهش تولید این محصولات را در سالجاری تایید نمیکند. براساس اعلام این وزارتخانه تولید گوجهفرنگی در سالجاری ۹۷ هزارتن افزایش یافته و تولید سیبزمینی نیز تفاوت قابل توجهی نسبت به سال گذشته نداشته است.
بر همین اساس حسین اصغری مدیرکل سبزی و صیفی وزارت جهادکشاورزی گفت: پیشبینی میشود در سال زراعی جاری چهار میلیون و ۹۳۱ هزار تن از مزارع سیبزمینی برداشت شود که در مقایسه با سال گذشته چهار میلیون و ۹۴۰ تن تفاوت قابل ملاحظهای دیده نمیشود.
وی ادامه داد: در مورد گوجهفرنگی نیز پیشبینی تولید کل در سال زراعی جاری پنج میلیون و ۳۶۴ هزار تن بوده که در مقایسه با تولید سال زراعی گذشته با پنج میلیون و ۲۶۷ هزار تن، معادل ۹۷ هزار تن افزایش داشته است. وی افزود: در سالجاری ۱۴۷ هزار تن سیبزمینی صادر شده که نسبت به سال گذشته (۷۹ هزار تن) ۸۶ درصد رشد داشته. ضمن اینکه در پنج ماهه سالجاری ۳۰۶ هزار تن گوجهفرنگی صادر شده که نسبت به سال گذشته ۱۲۵ درصد رشد نشان میدهد.
اصغری درباره اینکه اگر شرایط به همین روال باقی بماند، وزارت جهاد کشاورزی چه تمهیداتی را برای کنترل بازار اتخاذ خواهد کرد، گفت: بسته به وضعیت تولید و عرضه امکان اتخاذ تصمیمات مقتضی برای تنظیم بازار از طرف وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و وزارت جهاد کشاورزی وجود دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد