26 - 05 - 2020
ماهی هم گران شد
گرانی مرغ به بازارهایی مثل ماهی هم سرایت کرده و افزایش قیمت ماهی در بازار را نیز به دنبال داشته است. نکته قابل تامل در این میان آن است که مرغداران قیمت مصوب هشت هزار و ۱۷۵ ستاد تنظیم بازار برای مرغ را قبول ندارند و معتقدند حمایت نکردن از تولیدکننده و مرغفروشان پای واردات مرغ را با دو برابر قیمت باز خواهد کرد. اما نارضایتی مرغداران از وضعیت فعلی در حالی است که شرکت پشتیبانی امور دام به هیچ وجه گلایههای مرغداران را قبول ندارد و معتقد است فروش مرغ بالای ۸۲۰۰ تومان تخلف است چراکه واردات خوراک دام و طیور با ارز ۳۸۰۰ تومانی انجام شده است. با این حال پیشنهاد تغییر قیمت مرغ روی میز ستاد تنظیم بازار قرار گرفته است. بر همین اساس معاون وزیر کشاورزی از رایزنی با ستاد تنظیم بازار برای تغییر نرخ مصوب خبر داد و گفت: اگرچه برخی از فروشندگان، گرانفروشی میکنند اما قیمت گوشت مرغ در بازار گران نیست و مرغداران از قیمت مصوب ۸۲۰۰ تومانی ناراضی هستند.
به گفته وی، طی روزهای گذشته شیب افزایش قیمت گوشت مرغ قدری تند شده. البته اگر از طرف اتحادیهای قیمت گوشت مرغ غیرقانونی افزایش پیدا کند، تخلف است و با آن برخورد میشود. اما با توجه به اینکه مرغداران به شدت نسبت به نرخ مصوب کیلویی ۸۲۰۰ تومان ستاد تنظیم بازار اعتراض دارند، قیمت گوشت مرغ در حال بررسی مجدد است.بر همین اساس رییس اتحادیه فروشندگان مرغ و ماهی تهران قیمت تعیین شده ستاد تنظیم بازار برای مرغ را غیرمنطقی بیان کرد و گفت: در روزهای اخیر که بازار با کاهش عرضه مرغ مواجه شده است، تولیدکنندگان به دنبال جبران ضررهای گذشته خود هستند و گرانی مرغ به ماهی نیز سرایت کرده است. مهدی یوسفخانی به ایسنا گفت: هر کیلو مرغ زنده باید حدود ۶۳۰۰ تومان قیمتگذاری شود تا هزینههای تولید مرغدار پوشش داده شود. اگر این رقم معیار مناسبی باشد هر کیلوگرم مرغ کشتار روز گرم برای مصرفکننده حدود ۹۴۰۰ تومان قیمتگذاری میشود.
وی با اشاره به نرخ تعیین شده از سوی ستاد تنظیم بازار برای قیمت مرغ، ادامه داد: نرخ تعیین شده از سوی ستاد تنظیم بازار، درست نیست و جای سوال دارد که ستاد تنظیم بازار قیمت قابل محاسبه برای نهاده را چه رقمی در نظر گرفته است. او بیان کرد: با وجود آنکه ستاد تنظیم بازار نرخی را تعیین کرده است اما مرغدار با توجه به هزینههای تولید نرخ منطقی خود را اعلام میکند که در چند روز گذشته اختلاف قیمت مرغدار و نرخ ستاد تنظیم بازار برای هر کیلو مرغ زنده در حدود ۱۰۰۰ تومان بوده است.
یوسفخانی خاطرنشان کرد: سازمانهای بازرسی و نظارتی تنها بر فعالیت حلقه انتهایی زنجیره تولید و توزیع نظارت دارند و به نظر میرسد باید نظارتهای خود را بر حلقههای ابتدایی معطوف کنند، زمانی که هر کیلو مرغ زنده در حدود ۷۱۰۰ تومان عرصه میشود با قیمت بیش از ۱۰ هزار تومان به مشتری فروخته میشود. رییس اتحادیه فروشندگان مرغ و ماهی تاکید کرد: در چند روز اخیر مرغ زنده با قیمت بیش از ۷۰۰۰ تومان به فروش رسیده و به نظر میرسد این روند ادامه نخواهد داشت، زیرا عرضه مرغ در چند وقت اخیر کاهش یافته و مرغدار به دنبال جبران ضررهای گذشته خود است.رییس اتحادیه فروشندگان مرغ و ماهی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا رشد قیمت مرغ به ماهی هم سرایت کرده است، بیان کرد: کمآبی چند وقت اخیر در پرورش ماهی تاثیرگذار بوده و عاملی شده تا قیمت ماهیهای پرورشی همچون قزلآلا با افزایش قیمت روبهرو شود؛ به گونهای که هر کیلوگرم ماهی قزلآلا از ۱۴ هزار به ۱۹ هزار تومان افزایش یافته است.
این نرخ را قبول نداریم
همچنین در ادامه عضو اتحادیه مرغداران گوشتی ایران درباره اینکه ستاد تنظیم بازار اواخر هفته گذشته قیمت هر کیلو مرغ برای مصرفکننده را ۸ هزار و ۱۷۵ تومان اعلام کرد، اظهار کرد: این درحالی است که ستاد تنظیم بازار مدتی قبل با نرخ ۹۲۵۰ تومانی برای هر کیلو مرغ موافقت کرده بود. عظیم حجت افزود: اتحادیه سراسری مرغداران و وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید اعلام نرخ جدید از سوی ستاد تنظیم بازار را به سبب افزایش شدید هزینه تمام شده تولید قبول ندارد.
حجت از رشد عجیب و غریب قیمت مواد اولیه تولید خبر داد و گفت: از ابتدای سال تاکنون قیمت کنجاله سویا با رشد ۶۹ تا ۷۰ درصدی، ذرت دانهای ۳۹ تا ۴۰ درصدی و سایر مغزیها رشد چند درصدی در بازار روبهرو شدند، به همین دلیل مدتی پیش ستاد تنظیم بازار با نرخ ۹۲۵۰ تومانی و تلورانس ۵ درصدی قیمت برای هر کیلو مرغ موافقت کرد.این مقام مسوول با بیان اینکه ابلاغ نرخ جدید مرغ از سوی ستاد تنظیم بازار جای تعجب است، بیان کرد: اگر وزیر صنعت و معدن به استناد قانون که نباید کالاهای اساسی بیش از ۱۰ درصد افزایش یابد، عمل کرده است، جای این سوال مطرح است که چرا تنها مرغ را جزو کالاهای اساسی محسوب کردند و به نوسان شدید سایر کالاها نظیر ذرت، دانههای روغنی و کنجاله سویا بیتفاوت هستند؟
وی ادامه داد: سال گذشته قیمت هر کیلو کنجاله سویا ۱۵۰۰ و ذرت دانهای ۷۵۰ تومان بود که بنابر استناد قانون اگر قیمت این اقلام ۹ درصد افزایش یابد، مرغداران با ابلاغیه جدید ستاد تنظیم بازار مشکلی ندارند و در غیر این صورت وزارت صنعت و معدن باید واردکنندگان را مکلف به فروش نهادهها با نرخهای مشخص یا کنترل قیمت کالاهای اولیه در بازار کند.
توقف تولید، توجه به واردات
به گفته حجت، اعلام قیمت جدید مرغ از سوی ستاد تنظیم بازار به تولیدکنندگان این هشدار را میدهد که به سبب نبود صرفه اقتصادی، تولید را متوقف کنند چرا که با وجود اعلام نرخهای این چنینی این احتمال وجود دارد که واردات مدنظر است.
عضو اتحادیه مرغداران گوشتی با اشاره به ضرورت بررسی قیمت تمام شده مرغ در استانهای مختلف از سوی وزارت صنعت و معدن و جهاد کشاوزی، گفت: در شرایط کنونی نرخ پایه برای قیمت هر کیلو مرغ ۹۲۵۰ تومان است که اگر قیمت نهادهها در این چارچوب باشد، مرغداران میتوانند به روند خطی تولید مرغ ادامه دهند. وی با اشاره به آخرین وضعیت قیمت مرغ در بازار، گفت: هماکنون نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۶ هزار و ۷۰۰ و مرغ آماده به طبخ در خردهفروشیها ۹ هزار و ۵۰۰ تومان است.
حجت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دلیل فروش قیمت مرغ با نرخهای بالاتر در خردهفروشیها چیست، بیان کرد: اتحادیه ابزاری برای نظارت قیمت مرغ در بازار ندارد و در اینباره باید مسوولان ذیربط رصد کافی بر بازار داشته باشند چرا که ممکن است برخی فروشگاهها به سبب اجاره بالا با نرخهای بالاتر و در مقابل برخی فروشگاهها به سبب فروش پایین با نرخهای پایینتری اقدام به عرضه مرغ در بازار کنند.
قیمت مرغ پرواز میکند؟
نایب رییس اتاق بازرگانی استان مازندران نیز با اشاره به اینکه بازار مرغ یک بازار رقابتی است، خاطرنشان کرد: حمایت نکردن از تولیدکننده و مرغفروشان پای واردات مرغ را با ۲ برابر قیمت باز خواهد کرد.
امیر میرانآملی با اشاره به این که تغییر نرخ ارز در چند ماهه اخیر تغییرات اقتصادی زیادی را در کشور ایجاد کرده است، اظهار کرد: روند صعودی نرخ ارز با خود افزایش هزینه ذرت و سویا و مواد اولیه و نهادههای دام و طیور را به همراه دارد که باعث بالا رفتن قیمت تمام شده مرغ میشود.
وی افزود: عرضه و تقاضا تعیینکننده قیمت بازار مرغ است. البته در حال حاضر ممکن است به دلیل عرضه کم، تقاضا بالا رفته باشد که در این حالت نمیتوان بین قیمت تمام شده و قیمت فروش تعادل را به وجود آورد. اگر چه نظام قیمت مرغ در بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود ولی اکنون مرغ زیر قیمت تمام شده در حال فروش است.
میران ادامه داد: از سنوات گذشته تاکنون افزایش نرخ ارز به دلیل افزایش قیمت نهادهها در تعیین قیمت تمام شده مرغ تاثیرگذار بوده است و همچنین وزن مرغ زنده پس از رفتن به کشتارگاه به واسطه خارج کردن آلایشات هکچون دل، جیگر، سنگدان و سر، ۲۶ تا ۳۰ درصد آن کم و آماده طبخ میشود که برای مصرفکننده قیمت آن افزایش مییابد.نایب رییس اتاق بازرگانی استان مازندران با بیان اینکه شرکت پشتیبانی امور دام ۵۰ هزار تن مرغ را ذخیره استراتژیک کرده است، افزود: یکی از مطالبات ما از جهاد کشاورزی و امور دام این است که به قیمتی که مرغ را خریداری کرده است، توزیع کند تا اگر این محصول به زیر قیمت خرید روانه بازار شد، التهابات قیمتی دامن آن را نگیرد زیرا این شوکزدگی نه به نفع تولیدکننده و نه به نفع مصرفکننده است.
وی تصریح کرد: گلههای مولد به دلیل عدم تعادل قیمت مواد اولیه و سایر نیازها که به صورت بیرویه در حال افزایش است، در معرض حذف شدن قرار گرفتهاند. نایبرییس اتاق بازرگانی استان مازندران خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط موجود کشور، در حالی که ما صادرکننده مرغ هستیم باید اشتغال و گردش مالی که این صنعت دارد را لحاظ کنیم. همچنین باید از کاهش گلههای مولد جلوگیری کنیم تا واردکننده نباشیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد