31 - 05 - 2020
موضوع ها را به هم گره نزنید
«جهان صنعت»- برخی از کارشناسان بینالمللی برای جنگ تجاری میان اروپا و آمریکا و تاثیر آن بر برجام سناریوهای مختلفی میچینند. عدهای میگویند این اهرم فشار آمریکا علیه اروپا برای گرفتن امتیازات بیشتر از کشورهای قاره سبز است. اروپاییها هم برای تمام کردن این جنگ تجاری که هر لحظه ممکن است بسترهای اقتصادی این کشورها را متزلزل کند ناچار خواهند بود به نحوی با دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا به توافق دست یابند. اما عدهای دیگر معتقدند این امر احتمال نزدیکی اروپا به ایران را بیشتر میکند چرا که اروپاییها پس از برجام با افزایش تعرفههای گمرکی کالاهای صادراتی به آمریکا برای دومین بار به دلیل سیاستهای اشتباه رییسجمهور این کشور منافع اقتصادی خود را در خطر میبینند بنابراین برای دفاع از حیثیت ازدسترفته خود در برجام و جنگ جدید تجاری ممکن است به ایران نزدیک شوند؛ مسالهای که البته از سوی مسوولان وزارت امور خارجه در نشست خبری با اصحاب رسانه رد شد. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال «جهان صنعت» مبنی بر اینکه با توجه به جنگ اخیر میان اتحادیه اروپا و آمریکا فکر میکنید این منازعه میتواند اروپا را به ایران نزدیک کند گفت: «کشورها، مناطق مختلف و اتحادیهها و پیمانهایی که در جهان وجود داشته و دارد اهداف و منافع خودشان را دنبال و تعامل خود را با دیگر کشورها و سازمانها براساس همین منافع تنظیم میکنند. ما امروز شاهد پیچیدگیهای بسیاری در روابط ایالات متحده آمریکا با دیگر کشورها و سازمانهای بینالمللی هستیم که یکی از آنها جنگ تجاری بین اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکاست.» وی افزود: «فکر میکنم نباید موضوعات را خیلی به هم گره زد و پیوستگی ضمنی برای آن ایجاد کرد. ولی به هرحال یک واقعیتی است که این مشکل و این وضعیت جدید بین اروپا و آمریکا وجود دارد. نمیخواهم به صراحت درباره اینکه این مساله جدید چه آثاری میتواند داشته باشد سخن بگویم. در روابط اروپا با دیگر کشورهای جهان هم باید کمی تامل کرد و دید چه نتایجی دارد و ایالات متحده آمریکا درباره اروپا چه کاری انجام خواهد داد.»
آمریکا دولتی نیست که بتوان با آن مذاکره کرد
سخنگوی وزارت امورخارجه در ادامه نشست خبری خود با رسانهها در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه برخی در فضای رسانهای کشور صحبت از لزوم انجام مذاکرات بین ایران و آمریکا میکنند و اگر فضایی ایجاد شود که ایران تامین منافع خود را در گرو مذاکره با آمریکا ببیند، آیا از انجام این مذاکرات استقبال میکند خاطرنشان کرد: یکی از سیاستهای اصلی جمهوری اسلامی ایران، تعامل و تفاهم با کشورهای مختلف است و شما باید به این نکته توجه داشته باشید که این ایالات متحده آمریکا بود که بعد از انقلاب با روشهای خصمانه وضعیت ناهنجاری را در نوع تعامل با ایران به وجود آورد و ما در مقاطع مختلف شاهد این رفتار خصمانه آمریکاییها علیه ایران بودهایم و در وضعیت جدید این رفتار شدت گرفته است. بهرام قاسمی در همین راستا به خروج یکطرفه آمریکا از برجام اشاره کرد و گفت: این موضوع نشان میدهد که آمریکا کشور قابل اعتمادی نیست و هیچ علامت و سیگنالی که بتوان به آمریکا اعتماد کرد، در حال حاضر وجود ندارد.
این دیپلمات افزود: مقامات جمهوری اسلامی ایران پیش از این اعلام کرده بودند برجام یک نمونه و آزمون است که نشان میدهد میتوان به آمریکا اعتماد کرد یا نه که متاسفانه آمریکا در این آزمون هم شکست خورد و نمره قبولی دریافت نکرد و بیش از پیش اثبات شد که حاکمان آمریکا قابل اعتماد نیستند.
قاسمی همچنین به رفتار آمریکا در برابر سازمانهای بینالمللی و عدم پایبندی این کشور به موازین بینالمللی اشاره کرد و افزود: با توجه به این وضعیت نمیتوان انتظار داشت که آمریکا شرایط و خواستههای ایران را برآورده کند و یک تغییر رفتار جدی در برابر ایران داشته باشد. اگر آمریکا در این رفتارهای خود تغییر ایجاد میکرد و به عنوان کشوری متعهد و صلحطلب که نمیخواهد بر سایر کشورهای جهان سلطه داشته باشد، رفتار میکرد شاید بحث تعامل با آمریکا قابل بحث بود ولی تا به امروز ما چنین رفتار هوشمندانهای را در هیات حاکمه آمریکا نمیبینیم و قطعا کشوری که در همین ایام و در همین دوران اخیر آخرین خلفوعده خود را انجام داده و از برجام خارج شده است، کشور و دولتی نیست که بتوان با آن مذاکره کرد و در همین چارچوب بحث، مذاکره و گفتوگو با آمریکا تا اینجای کار غیرممکن به نظر میرسد.
بهرام در پاسخ به سوالی درباره موضوع شکایت ایران از آمریکا نزد دادگاه بینالمللی لاهه گفت: به خاطر توقیف غیرقانونی دو میلیارد دلار از داراییهای بانک مرکزی توسط دولت آمریکا، شکایتی نزد دیوان بینالمللی دادگستری لاهه مطرح شده که تصور میکنم حدود ۸ تا ۱۲ ماه اکتبر این دادگاه برای استماع تشکیل جلسه دهد و بعد از استماع دادگاه باید ببینیم روند این شکایت به کجا منتهی میشود. وی افزود: این مساله موضوعی است که به صورت جدی توسط ایران و برای احقاقحقوق خودش دنبال میشود پس ما منتظر این نشست در ماه اکتبر هستیم.
اعضای برجام با سرعت و دقت بسته پیشنهادی را به ایران ارائه دهند
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه با توجه به اینکه آقای عراقچی اعلام کرده بسته پیشنهادی اروپا برای حفظ برجام تا آخر ماه میلادی جاری به ایران ارائه خواهد شد و با توجه به این موضوع آیا ایران نشانههایی از سوی کشورهای اروپایی میبیند که آنها بخواهند تضمینهای واقعی برای حفظ منافع ایران در برجام ارائه دهند، اظهار کرد: ما بدبین نیستیم و همانطور که پیش از این نیز گفتهایم مذاکرات و رایزنیها به صورت فشرده و روزانه در حال انجام است. وی افزود: انتظار ما از دیگر کشورهای عضو برجام به خصوص اتحادیه اروپا این است که با سرعت و دقت بیشتری هر آنچه را که ما خواستهایم در یک بسته پیشنهادی منظم و قابل قبول به ایران ارائه دهند. ما هنوز زمان داریم و به صورت فشرده در حال کار کردن هستیم و امیدواریم اروپا بتواند با پیشنهاداتی که ارائه میدهد رضایت ایران را جلب کند.
ایران چشم بسته از سیاستهای هیچ کشوری پیروی نمیکند
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگاری که با بیان چند مثال معتقد بود ایران به صورت چشم بسته از سیاستهای چین و روسیه پیروی میکند و به نظر میرسد که گویی چک سفیدی به آنها در این زمینه داده است، با رد چنین نگاهی، گفت: فکر میکنم آنچه که شما مطرح کردید بیشتر از آنچه که سوال باشد یک بیانیه است که در مورد دو کشور مطرح کردید، بدون هیچگونه سند و مدرکی که بعضا با برخی از اطلاعات غلط نیز همراه است. وی در مورد صحبت این خبرنگار که مطرح کرده بود بانکهای چینی حساب برخی از ایرانیان را مسدود کردهاند، تصریح کرد: این موضوع مربوط به شش، هفت ماه قبل است و با توجه به مکانیسمی که خود بانکهای چینی در پیش گرفته بودند این اتفاق افتاد و پیگیری نیز در مورد آن صورت گرفت. قاسمی با بیان اینکه اظهاراتی مبنی بر اینکه چین و یا روسیه صدور کالاهای خود را به ایران محدود کردهاند یک نوع پیشداوری بدون داشتن سندی معتبر است، تصریح کرد: ایران سیاست خود را تعامل با تمام کشورهای جهان قرار داده است و ما بر اساس این سیاست متوازن که در چارچوب تحقق منافع ملی است، حرکت میکنیم. وی با تاکید بر اینکه قطعا هیچ دو کشوری در مورد تمام مسایل بینالمللی به صورت یکسان فکر نمیکنند و دیدگاههای مشترکی ندارند، تصریح کرد: صحبت از روابط دوجانبه و نزدیک به این معنا نیست که دو کشور در تمام موضوعات اشتراک نظر و دیدگاه یکسانی داشته باشند و این موضوع در مورد نوع روابط ایران با چین و روسیه و همچنین دیگر شرکایمان مصداق پیدا میکند. قاسمی با اشاره به اهمیت کشور چین و روسیه در عرصه بینالملل به عنوان دو عضو شورای امنیت تصریح کرد: از طرف دیگر روسیه کشور همسایه ماست و با توجه به این موارد روابط خوبی با این دو کشور داریم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با تاکید بر اینکه من علاقه ندارم نسبت به هیچ کشوری پیشداوری داشته باشیم و این نیز درست نیست که ایران را متهم کنیم به صورت چشم بسته از سیاستهای دیگر کشورها پیروی میکند، افزود: ما کشور مستقل هستیم و مردم ما برای کسب استقلال بهای زیادی پرداختهاند و قطعا ایران چشم بسته از سیاستهای هیچ کشوری پیروی نمیکند چرا که ما مستقل هستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه صبح روز دوشنبه در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار منتشر شده در مورد سفر نخستوزیر ژاپن به تهران و اینکه آیا وی در جریان این سفر حامل پیام خاصی از طرف کشور ثالثی است، تصریح کرد: در مورد انجام این سفر هیچ منبع رسمیای از سوی ژاپن موضوعی را به ما اعلام نکرده است بنابراین در مورد اصل خود سفر هنوز اطلاعی نداریم تا بخواهیم به این موضوع بپردازیم که آیا وی حامل پیامی است یا نه؟ وی ادامه داد: شاید در آینده نه چندان دور تبادل هیاتهایی بین ایران و ژاپن صورت بگیرد، البته سطح آن را نمیدانم ولی در سطح پایینتر قطعا این تبادل هیاتها وجود دارد. در مورد سفر آقای شینزو آبه نیز همانطور که گفتم هنوز هیچ منبع رسمی از سوی طرف ژاپنی در این زمینه چیزی را به ما اعلام نکرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد