6 - 07 - 2018
امضای ۴ قرارداد همکاری
گروه سیاسی- روز گذشته سفر حسن روحانی رییسجمهور کشورمان به قاره سبز به نقطه پایانی رسید و سرآغازی دوباره برای افزایش روابط ایران با کشورهای اروپایی به ویژه اتریش و سوییس بود. اگرچه این سفر از مدتها پیش برنامهریزی شده بود اما در شرایطی انجام شد که دولت آمریکا به دنبال ایجاد بحران و فشار اقتصادی بر ایران است و از سوی دیگر مردم کشورمان نگران وضعیت آینده کشور هستند. این سفر پیام مهمی را به جهان به ویژه آمریکا مخابره کرد که هنوز دستگاه دیپلماسی و سیاسی ایران با وجود بحرانهای موجود توانسته استحکام خود را حفظ کند و در آینده در برابر فشارهای آمریکا راهحلهای موثری را مییابد. اگرچه دولت روحانی در عرصه اقتصادی نتوانسته کارنامه درخشانی به نمایش بگذارد اما در عرصه دیپلماسی توانست عملکرد مناسبی را نمایان سازد تا جایی که پس از خروج آمریکا از برجام، اروپا همچنان حامی اصلی ایران در توافق هستهای باقی ماند. سفر روحانی به اروپا و دستاوردهای او در زمینه همکاریهای اقتصادی، بهداشتی و علمی با اتریش و سوییس ادامه همین عملکرد دستگاه دیپلماسی کشور است. رییسجمهور کشورمان روز گذشته به طور رسمی از سوی الکساندر فندربلن رییسجمهور سوییس در کاخ هوفنبورگ مورد استقبال قرار گرفت. وی پس از مذاکرات با گروه اتریشی با رییسجمهور این کشور در نشست خبری شرکت کرد. حسن روحانی در این نشست خبری با تشکر از استقبال گرم اتریش از هیات عالیرتبه ایرانی و با اشاره به اینکه گفتوگوهای بسیار صمیمانه، خوب و سازندهای داشتیم، گفت: اتریش برای ما به عنوان یک کشور دوست در اتحادیه اروپا و در این منطقه است. روابط دو ملت ایران و اتریش به صدها سال قبل برمیگردد و همواره در دهههای اخیر روابط دو کشور رو به گسترش بوده است. وی افزود: پس از برجام تبادل هیاتهای بسیار فراوانی بین دو کشور انجام شده و امروز صدها شرکت اتریشی در ایران مشغول فعالیت هستند. اراده دو کشور در این مذاکرات این بود که ما باید روابط تجاری، اقتصادی، فرهنگی، منطقهای و بینالمللی خودمان را ادامه دهیم. روحانی از برجام به عنوان یک توافق بسیار مهم برای ایران، اتحادیه اروپا و جهان نام برد و اظهارداشت: کار آمریکا خلاف قانون، مصوبات شورای امنیت و تعهدات چندجانبه است و بیتردید به ضرر این کشور و ضرر دیگران خواهد بود، یعنی تصمیمی که آمریکا اتخاذ کرده به نفع هیچکس نبوده و نیست و این جزو تصمیمات عجیبی است که حکومت و دولتی برخلاف منافع ملی خودش و برخلاف منافع ملی دیگران، تصمیمی را اتخاذ میکند.
رییسجمهور افزود: ایران در صورتی که بتواند از منافع برجام به خوبی استفاده کند، از آن حراست خواهد کرد اما این دو کفه باید کاملا متوازن باشد و اگر غیرآمریکا بقیه امضاکنندگان برجام بتوانند منافع ایران را تضمین کنند، ایران برجام بدون آمریکا را ادامه خواهد داد. روحانی گفت: امیدواریم همانگونه که همه کشورها در اراده سیاسی، قاطع و مستحکم هستند در اراده تجاری و اقتصادی هم به همان نسبت مستحکم باشند و مشکلاتی اگر پیشرو است، بتوانیم با کمک یکدیگر رفع و حل کنیم.
رییسجمهور اظهارداشت: در این مذاکرات بر این نکته تاکید کردیم که دوران یکجانبهگرایی سر آمده و کشوری نمیتواند درباره جهان و ملتهای دیگر تصمیم بگیرد و استقلال و حاکمیت ملی کشورها را نقض کند چرا که این برخلاف منشور، مقررات بینالمللی و منافع جهان و صلح جهانی است. خرسندم به دو کشوری مسافرت کردهام که در توافق برجام تاثیرگذار و میزبان مذاکرات بودند تا توانستیم به موفقیت دست یابیم. روحانی مسایل مرتبط با منطقه حساس غرب آسیا را از دیگر موضوعات گفتوگو با مقامهای اتریشی بیان کرد و گفت: درهمین ارتباط درباره موضوعاتی همانند اقدامات تهران برای مبارزه با تروریسم و کمک به مردم عراق و سوریه، لزوم کمکرسانی به مردم یمن و نقش مخرب بعضی از کشورها از جمله آمریکا و رژیمصهیونیستی، گفتوگو کردیم. رییسجمهور تصریح کرد: بازگرداندن کامل صلح و امنیت به این کشورها به نفع منطقه و جهان خواهد بود. همچنین راجع به مسایل دیگر بینالمللی با هم گفتوگوهایی داشتیم. نظرات ایران و اتریش در مساله برجام و ضرورت توسعه روابط مشترک و درباره مسایل منطقهای و بینالمللی نظرات ما نزدیک و شبیه به هم است. روحانی در پایان ابراز امیدواری کرد که این سفر باعث استحکام روابط ایران و اتریش به عنوان دو کشور دوست شود.
تحریمهای ثانویه آمریکا ناقض حقوق انسانهاست
الکساندر فندربلن رییسجمهور اتریش نیز در این نشست خبری به روابط دیرینه دو کشور اشاره کرد و گفت: اتریش و ایران، یکصد و شصتمین سال برقراری روابط سیاسی خود را جشن میگیرند اما روابط دو کشور حداقل به ۵۰۰ سال پیش بازمیگردد. ما امسال شصتمین سال تاسیس انجمن فرهنگی اتریش در تهران و بیست و پنجمین سال گفتوگوی بین ادیان را جشن میگیریم و میخواهم تاکید کنم که روابط دیرینه ما فرای همکاریهای اقتصادی و سیاسی است. وی گفت: در این ارتباط میخواهم تاکید کنم که در اتریش ایرانیان زیادی زندگی میکنند، بعضا با تابعیت کامل ایرانی، بعضا اتریشی شدند و فکر میکنم برای شما خیلی آشناست که حدود دو هزار پزشک در نظام سلامت اتریش با پیشینه ایرانی در حال فعالیت هستند. وی افزود: هماکنون در ایران صدها شرکت اتریشی فعال هستند و اتریش و اتحادیه اروپا تمام تلاششان را میکنند که حتی در این ایام دشوار چارچوب لازم را نهتنها برای برقراری و استمرار این همکاریها بلکه برای تعمیق آن ایجاد کنند. رییسجمهور اتریش با اشاره به اینکه برجام هیچ وقت بر این اساس نبوده که تمامی مشکلات را حل کند و به اعتقاد وین تنها پنجرهای را برای رسیدگی به دیگر مشکلات گشوده است، گفت: ما در گفتوگو با رییسجمهور ایران درباره طیف گستردهای از مسایل دوجانبه و منطقهای گفتوگو و تبادلنظر کردیم. فندربلن تصریح کرد: اتریش متاسف است از اینکه ایالات متحده از قرارداد برجام خارج شده و اینکه بخواهند مجددا تحریمهایی را وضع کند که نهتنها شامل تحریمهای ابتدایی بلکه شامل تحریمهای ثانویه هم میشود که شامل اتریش نیز خواهد شد. این تحریمهای ثانویه که به اعتقاد ما و کمیسیون اتحادیه اروپا فرامرزی است، ناقض حقوق انسانهاست.
اراده ایران و اتریش ادامه تبادلات تجاری، علمی و فرهنگی است
همچنین رییسجمهور کشورمان و صدراعظم اتریش چهار تفاهمنامه همکاری امضا کردند. این تفاهمنامههای همکاری در زمینههای حملونقل، مدیریت منابع آب، انرژیهای تجدیدپذیر و همکاری در زمینه معدن میان مقامات دو کشور به امضا رسید.در ادامه حسن روحانی در نشست خبری مشترک با صدراعظم اتریش گفت: اراده دو کشور ایران و اتریش بر این است که بتوانیم تبادلات تجاری، اقتصادی، علمی، فرهنگی و توریستی را ادامه دهیم و در زمینه مسایل مالی و بانکی بتوانیم راهحل مناسبی پیدا کنیم تا لطمهای به روند روابط اقتصادی و تجاری ما نخورد. رییس دولت تدبیر و امید ادامه داد: این اراده را در مذاکرات خصوصی و عمومی دوجانبه شاهد بودیم. امیدوارم در سال ۲۰۱۸ نیز مانند سال ۲۰۱۷ و حتی بیشتر از آن، این روابط را ادامه دهیم. این مساله وابسته به تلاشهای دو دولت است که امیدواریم هر دو طرف در این زمینه موفق باشیم. روحانی با اشاره به نشست خود با تجار و کارآفرینان ایرانی و اتریشی تصریح کرد: همچنین در فروم اقتصادی با کارآفرینان و تجار دو کشور دیدار داریم که امیدوارم بخشهای خصوصی ما توسعه روابط داشته باشند.
وی یمن را یکی دیگر از موضوعات مورد رایزنی میان خود و صدراعظم اتریش برشمرد و بیان کرد: گفتوگوهای خوبی درخصوص مسایل منطقه و آنچه در یمن وجود دارد، کارهای نوعدوستانه همه کشورها و همکاریهای ایران و اروپا کردیم. ما هماکنون درباره یمن با چهار کشور اروپایی در حال مذاکره هستیم و علاقهمند هستیم مردم یمن از این فشار آزاد شوند. راهحل آن، این است که به عربستان کمک نشود و عربستان احساس کند راهی جز صلح پیشرو ندارد و از طریق نظامی مساله یمن حل و فصل نمیشود.
ملت یهود هم به ما بدهکار است
وی به نجات یهودیان توسط کوروش کبیر اشاره کرد و گفت: برخی از کشورهای اروپایی بدهکاری تاریخی به یهودیها دارد که ما به آن کار نداریم ولی ملت یهود هم به ما بدهکار است. ما ایرانیان منجی یهود در بابل بودیم. آنها مدیون ما بودند اما صهیونیستها به عنوان یک گروه اشغالگر و ظالم هستند که به مردم فلسطین ظلم میکنند، مردم غزه را تحت محاصره قرار دادهاند، از داعش حمایت میکنند و زخمیهای داعش را مداوا میکنند. رییس دولت دوازدهم با تاکید بر اینکه نقش اسراییل مخرب است، اظهار داشت: هدف نهایی ایران و اتریش واحد است و آن، امنیت و صلح در منطقه حساس خاورمیانه است. در پایان از دولت و مقامات اتریش به خاطر پذیرایی و استقبال بسیار گرمشان تشکر میکنم و امیدوارم روابط دو کشور رو به صلح باشد. سباستین کورتز صدراعظم اتریش در نشست خبری مشترک با رییسجمهور تاکید کرد: از نظر ما موجودیت اسراییل قابل مذاکره نیست. وی افزود: ما نگران هستیم که مردم سوریه در فشار زندگی میکنند و امیدوارم تمام کشورهای منطقه سهم خود را در مورد سوریه ایفا کنند که منجر به راهحل سیاسی شود و رنج آنها به پایان برسد. وی درباره دیپلمات ایرانی بازداشت شده در آلمان با ادعای دست داشتن در تلاش برای بمبگذاری در نشست منافقین عنوان کرد: در مورد دیپلمات ایرانی با آقای روحانی صحبت کردیم و انتظار داریم شفافیت کامل ایجاد شود. از آقای روحانی متشکرم که تضمین دادند در این رابطه به ما کمک کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد