20 - 06 - 2018
ایران تهدید به وتو کرد
گروه انرژی- در آستانه برگزاری نشست اوپک و درحالی که عربستان و روسیه عزم خود را برای افزایش تولید نفت جزم کردهاند، در مقابل نماینده ایران در هیات عامل اوپک اعلام کرده است سه عضو این سازمان، طرح پیشنهادی عربستان برای افزایش تولید را وتو خواهند کرد.
اظهارات نماینده ایران نشان میدهد که اعضای اوپک نشست پرتنشی را در مورد پیشنهاد پایان دادن به توافق کاهش تولید خواهند داشت. تحلیلگران نیز نشست ۲۲ ژوئن را سیاسیترین نشستی میدانند که اوپک در چند سال اخیر خواهد داشت. عربستان و روسیه قصد دارند در این نشست موافقت دیگران را برای پایان دادن تدریجی توافق کاهش تولید بدون آسیب دیدن قیمتها جلب کنند که احتمالا به یک جدال منجر شود.
۲۴ کشور عضو توافق کاهش تولید موفق شدهاند به هدف خود یعنی برقراری توازن در بازار و افزایش قیمتها دست یابند و دو تولیدکننده بزرگ این توافق اکنون قصد تعدیل توافق را دارند. اما در حالی که عربستان و روسیه کمتر از ظرفیت خود نفت تولید میکنند، بسیاری از کشورهای عضو اوپک از جمله ایران و ونزوئلا حتی در صورت افزایش سهمیه تولید ممکن است نتوانند تولید خود را افزایش دهند.
عربستان سعودی و روسیه ماه گذشته بدون اینکه ابتدا با اعضای اوپک مشورت کنند، نه تنها پیشنهاد کردند میزان تولید افزایش پیدا کند بلکه با وجود مخالفت دیگر اعضا به نظر میرسد افزایش تولید خود را آغاز کردهاند بهطوریکه تولید روسیه از کمتر از ۱۱ میلیون بشکه در روز به ۱/۱۱ میلیون بشکه در روز در اوایل ژوئن افزایش یافته است، در حالی که سهمیه تولید این کشور تحت توافق با اوپک، ۹۵/۱۰ میلیون بشکه در روز بوده است.از سوی دیگر به گفته الکساندر دیوکوف، مدیر شرکت گازپروم نفت که از نظر تولید، سریعترین نرخ رشد را در میان شرکتهای نفتی بزرگ روسیه دارد، این شرکت آماده است در صورت تسهیل محدودیتهای تولید جهانی، تولیدش را افزایش دهد.
الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه نیز گفته است اوپک و متحدانش ممکن است افزایش تولید روزانه ۵/۱ میلیون بشکهای را مد نظر قرار دهند. این میزان افزایش تولید برای کاهش عرضه ونزوئلا و ایران که از سوی آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی شده کافی خواهد بود.
به گفته برخی منابع، عربستان اکنون پیشنهادهای گوناگون درباره افزایش تولید روزانه اوپک به میزان ۵۰۰ هزار تا یک میلیون بشکه در روز را مطرح کرده است.
از طرفی ولادیمیر پوتین رییسجمهور روسیه و محمد بنسلمان ولیعهد عربستان در دیدار اخیر خود به سادگی توافق کردند تا مکانیسمهایی را برای کنترل بازارهای جهانی نفت از جمله قیمتگذاری آن به دست گیرند. الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه نیز اعلام کرده است توافق صورت گرفته میان دو کشور در خصوص همکاری در تولید نفت برای مدت نامحدود است و ما میتوانیم آن را اوپک پلاس بنامیم.
این در حالی است که به گزارش بلومبرگ، ایران اعلام کرده است به همراه ونزوئلا و عراق پیشنهاد افزایش تولید نفت را که مورد حمایت عربستان و روسیه است، در نشست این هفته اوپک وتو میکنند.
حسین کاظمپوراردبیلی، نماینده ایران در هیات عامل اوپک گفته است: سه عضو بنیانگذار اوپک این طرح را متوقف میکنند. اگر عربستان و روسیه میخواهند تولید نفت را افزایش دهند، این نیازمند اجماع است و اگر آنها میخواهند به تنهایی عمل کنند، نقض توافق همکاری به شمار میآید.
کاظمپوراردبیلی بیان کرده است: «ما به برادرانمان در اوپک و روسیه میگوییم که نیازی نیست ما ترامپ را که دو عضو موسس اوپک و همچنین روسیه را تحت تحریم قرار داده راضی کنیم. ما کشورهای دارای حاکمیتی هستیم که مسوولیتها و ارزشهای خودمان را داریم. همه جهان باید در مقابل این رفتارهای متکبرانه بایستد و خواهد ایستاد.»
به گفته نماینده ایران، هیچ تغییری در عوامل بنیادین بازار نفت رخ نداده اما اداره اطلاعات انرژی دولت آمریکا و آژانس بینالمللی انرژی اصرار دارند که وضعیت را به گونهای دیگر القا کنند.
کاظمپوراردبیلی معتقد است عرضه نفت در بازار مطلوب است و اوپک باید به تصمیم خود تا پایان سالجاری میلادی پایبند باشد. او میگوید مطمئن هستیم که بسیاری از اعضای اوپک همین حس را دارند و رفتاری مشابه خواهند داشت.
با این وجود راجر دیوان، ناظر باسابقه اوپک در شرکت مشاوره «آی اچ اس مارکت» در این باره میگوید: این توافق در حال از هم پاشیدن است. نمیتوانم ببینم که چگونه مواضع روسیه و عربستان سعودی با ونزوئلا و ایران میتواند پیوند داده شود.
تضادها بسیار است و باید دید عربستان هفته جاری در وین موفق میشود سیاست کشورش را به سایر اعضای اوپک دیکته کند یا خیر.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد