31 - 12 - 2017
خبر
با حضور معاون اول رییسجمهور؛
عملیات اجرایی راهآهن مشهد-زاهدان آغاز شد
وزارت راه- معاون وزیر راهوشهرسازی گفت: با آغاز عملیات اجرایی راهآهن زاهدان- مشهد، بخش دیگری از کریدور ریلی شمال- جنوب تکمیل میشود. خیراله خادمی، از آغاز عملیات اجرایی راهآهن زاهدان- مشهد خبر داد و گفت: این خط ریلی، بخشی از کریدور ریلی شمال- جنوب شرق کشور است که کشورهای آسیای میانه را از طریق راهآهن سرخس، به شبکه ریلی جمهوری اسلامی ایران و سپس به بندر چابهار و آبهای آزاد متصل میکند. معاون وزیر راهوشهرسازی، این خط ریلی را موجب توسعه شبکه ریلی در شرق کشور دانست و ادامه داد: قطعه اول طرح راهآهن زاهدان- مشهد، از شمال به طول ۴۸ کیلومتر از ایستگاه یونسی از خط ریلی مشهد- بافق، منشعب شده و پس از عبور از مسیر دشت و تپه ماهور به ایستگاه گناباد منتهی میشود.
وی راهآهن زاهدان- مشهد را نقطه اتصال ریلی بین استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی معرفی کرد و افزود: این طرح بخشی از کریدور ترانزیتی شمال- جنوب شرقی است و نقش مهمی در بهرهمندی از مزایای ترانزیت ریلی کالا بین کشورهای آسیای میانه و آبهای آزاد برای استانهای همجوار دارد. طبق گفته این مقام مسوول، سرعت طرح ۹۰ کیلومتر بر ساعت برای قطارهای باری و ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت برای قطارهای مسافری است. این محور دارای ۴۵ دستگاه پل و آبرو و یک دستگاه پل بزرگ است و یک میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب خاکبرداری، یک میلیون متر مکعب خاکریزی، ۹۸ هزار متر مکعب بتنریزی نیز احجام عملیاتی در این خط ریلی باید انجام شود.
بوئینگ تاکید کرد:
پیروی از رویکرد دولت آمریکا در قبال ایران
تسنیم- شرکت بوئینگ میگوید در خصوص تمامی معاملات خود با «ایرانایر» دقیقا از رویکردهای دولت ایالات متحده پیروی کرده و خواهد کرد. به گزارش ترند، سخنگوی شرکت هواپیماسازی آمریکایی بوئینگ میگوید که این شرکت به پیروی از رویکردهای دولت آمریکا در خصوص معامله با ایران ادامه میدهد. سخنگوی بوئینگ افزود: «ما در سال ۲۰۱۶ مجوزی را از دولت ایالات متحده برای تکمیل فروش ۸۰ هواپیما به «ایرانایر» دریافت کردیم. تا این تاریخ، این تنها (فقره) فروشی است که اختیار نهایی کردن آن را از دولت ایالات متحده دریافت کردهایم.»
به گفته وی «درباره اینکه سیاست ایالات متحده در قبال ایران ممکن است در آینده دچار تغییر شود، گمانهزنی نخواهیم کرد. آنچه که میتوانیم به شما بگوییم این است که دقیقا از رویکردهای دولت ایالات متحده در خصوص تمامی تعاملاتمان با خطوط هوایی مسافربری ایرانی پیروی میکنیم و به این کار ادامه خواهیم داد.»
پیشتر مجلس نمایندگان آمریکا مصوبهای داشت که براساس آن وزارت خزانهداری را موظف میکند درباره فعالیتهای این شرکت ایرانی (ایرانایر) که هواپیماها را خریداری کرده است، همچنین تامین مالی استفاده شده برای این معامله، کنگره را مطلع کند. همچنین براساس این مصوبه، وزارت خزانهداری آمریکا باید تایید کند که ایرانایر به تلاشهای ایران برای اشاعه تسلیحات کمک نکند. با این حال، قانونگذاران آمریکایی تاکید کردهاند که این مصوبه مانع فروش هیچ هواگردی به ایران نمیشود.
یک مقام مسوول خبر داد؛
نهایی شدن فاینانس راهآهن رشت-آستارا
وزارت راه- معاون برنامهریزی و اقتصاد حملونقل شرکت راهآهن، از راهاندازی مرکز کسب وکارهای نوین در راهآهن خبر داد و گفت: زنجیره تامین خدمات حملونقل با استفاده از ظرفیت فناوری اطلاعات موثرتر است. نوراله بیرانوند با اشاره به نیاز حملونقل ریلی کشور به تشکیل شرکتهای استارتآپ اظهار داشت: فضای کسبوکار الکترونیک و استفاده از علوم فناوری اطلاعات در تجارت حملونقل، یک ضرورت بدیهی است زیرا زنجیره تامین خدمات حملونقل با استفاده از ظرفیت فناوری اطلاعات موثرتر عمل خواهد کرد. راهآهن با درک این موضوع، راهاندازی مرکز کسبوکارهای نوین را در دستور کار قرار داد و هماکنون در حال سازماندهی است تا در آینده نزدیک، شاهد آغاز به کار رسمی این مرکز باشیم. معاون برنامهریزی و اقتصاد حملونقل شرکت راهآهن با اشاره به انگیزه راهآهن برای تشکیل این مرکز گفت: راهآهن به دنبال بسترسازی و پشتیبانی برای شکلگیری کسبوکارهای فناورانه و شرکتهای استارتآپ است. بیرانوند با اشاره به امضای قرارداد تامین مالی سه میلیارد یورویی تامین واگن ریلی نیز خاطرنشان کرد: در واقع قرارداد تامین مالی با موسسه بیمه صادراتی و مرکز توسعه صادرات روسیه با هدف فعالسازی ظرفیت واگنسازان داخلی ایران و پیوند با شرکتهای سازنده روسی به پشتوانه تضمین شرکت راهآهن به امضا رسید. وی افزود: عمده این مبلغ در اختیار شرکتهای حملونقل ریلی خصوصی قرار خواهد گرفت و سفارشها نیز در قالب کنسرسیومی شامل شرکتهای روسی و تولیدکنندگان ایرانی بهصورت «جوینت-ونچر» انجام میشود. معاون برنامهریزی و اقتصاد حملونقل شرکت راهآهن یکی از محدودیتهای توسعه و نوسازی ناوگان ریلی در کشور را تامین منابع مالی خواند و گفت: این قرارداد به تامین منابع و هزینههای تامین، انتقال دانش فنی و امکانات تولید ناوگان ریلی کمک میکند. بیرانوند همچنین ضمن تکذیب خبر بهرهبرداری از راهآهن آستارا- آستارا در تاریخ ۲۵ دسامبر در یکی از خبرگزاریها به نقل از یک پایگاه خبری خارجی تصریح کرد: ترمینال این خط با سرمایهگذاری مستقیم طرف آذری در حال اجراست و ضمن تکمیل آن ظرف ماههای آینده، اولین قطار ترانزیتی ما از آن عبور خواهد کرد. این خط آهن محور توسعه کریدور شمال-جنوب و جنوب- غرب است که با راهاندازی قطار آستارا، میتوان شاهد ارتقای ترانزیت و حملونقل کالا از هند به روسیه و بالعکس بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد