25 - 12 - 2017
ضرورت توسعه صنعت نفت
محسن حائرینژاد*- ایران یکی از منابع مهم انرژی در دنیا بهشمار میرود. وجود میدانهای عظیم نفتی و گازی، ایران را به یکی از کشورهای ژئوپلیتیک در منطقه تبدیل کرده است. صنعت نفت از موثرترین و بزرگترین صنایع جهان و به ویژه ایران است. پس از سالها صنعت نفت نقش اساسی در رشد و توسعه اقتصاد دارد و بخش عمده درآمد ملی کشور را تامین میکند، از این رو روند شتابان توسعه اقتصادی و صنعتی در بسیاری از کشورهای جهان و ایران تا حدود بسیار زیادی به این صنعت ارتباط دارد. ایران به عنوان یک کشور رو به رشد دارای منابع غنی و بزرگ نفت و گاز است و با این پتانسیل بالقوه انرژی، به دلیل همجواری با منابع انرژی دریای خزر و خلیج فارس و نیز دسترسی به آبراههای بینالمللی، برای مبادله انرژی از جایگاه بسیار ویژهای در جهان برخوردار است.
چشمانداز صنعت نفت و گاز کشور به گونه قابل انکاری با افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز و با تمرکز بر تولید از میدانهای مشترک گره خورده است که برای تحقق آنها نیاز به تامین سرمایهگذاری و تکنولوژی است. مهمترین برنامه وزارت نفت در طول برنامه ششم توسعه، افزایش تولید نفت است و در طول برنامه ششم تولید نفت باید به روزانه چهار میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه برسد و در طول برنامه ششم به سالانه ۴۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد.
صنعت نفت ایران برای افزایش حداکثری برداشت از مخازن نفتی نیازمند جذب سرمایهگذاری خارجی است. جذب سرمایهگذاری خارجی تنها مربوط به تامین مالی نمیشود، بلکه به همراه بحث فایناس، موضوع انتقال دانش فنی را هم به دنبال خواهد داشت.
پس از رفع تحریمها و در دوره پسابرجام صنعت نفت کشور توانست در مدت کوتاهی با افزایش تولید و افزایش صادرات به دو برابر قبل از برجام جایگاه خود را در اوپک و معادلات انرژی جهان تثبیت کند.
امروز صنعت نفت کشور در دوره خاصی برای توسعه قرار دارد؛ بازگشت به سقف تولید و تلاش برای دستیابی به شرایط پیش از تحریمها، کلید خوردن پروژههای مهم نفت و گاز و انتقال دانش و فناوری روز جهانی با قرار گرفتن شرکتهای ایرانی در کنار شرکتهای خارجی. در حال حاضر افزایش بازیافت، تولید و توسعه میدانها یک انتخاب نیست بلکه یک الزام است.
صنعت نفت در بخش بالادستی و در کل صنعت نفت در یک نقطه تحول قرار گرفته است. این امید وجود دارد که این خیز برای تحول، آینده خوب و پررونق برای صنعت نفت کشور باشد. در برنامه پنجساله ششم توسعه در صنعت نفت به ۲۰۰ میلیارد سرمایهگذاری نیاز داریم که از این میزان ۱۳۰ میلیارد دلار برای بخش بالادستی صنعت نفت است.
صنعت نفت کشورمان دارای میدانهای مشترک نفتی و گازی با کشورهای همسایه در خشکی و دریاست که نیاز است در مسیر پرشتاب توسعه قرار گیرند.
امید است با اتکا بر توان داخلی و تجربههای ارزشمند آن در سالهای اخیر در کنار شرکتهای معتبر بینالمللی صاحب دانش و تکنولوژی روز شاهد توسعه روزافزون این صنعت تاثیرگذار و مهم کشور باشیم.
نفت به عنوان موتور محرک توسعه صنعتی، اقتصادی و اجتماعی کشورمان، اهمیت و اولویت مضاعف دارد انتظار میرود با آغاز دوران پساتحریم مسیر فعالیتهای توسعهای صنعت نفت سرعت بیشتری بگیرد و دوران طلایی توسعهای صنعت نفت و گاز آغاز شود.
* کارشناس تحقیق و توسعه شرکت راهاندازی و بهرهبرداری صنایع نفت (OICO)
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد